FieldScout App wint prestigieuze prijs

FieldScout App wint prestigieuze prijs

Deze week zijn de prijzen uitgereikt door Galileo Masters aan bedrijven die zich onderscheiden met toegepast gebruik van satellieten. BioScope heeft met haar app FieldScout de Galileo-prijs voor Nederland en een Incubatieprijs in de wacht gesleept.

Veel bedrijven gebruiken al satellietnavigatie voor dagelijks gebruik, maar er is nog steeds onbenut potentieel. Om meer verrassende toepassingen te bewerkstelligen heeft Galileo Masters namens de GSA een wedstrijd uitgeschreven. Galileo is een mondiaal, civiel satellietnavigatiesysteem dat bestaat uit 30 satellieten die veel nauwkeuriger informatie kunnen verstrekken dan het Amerikaanse GPS. De GSA (GNSS Agency) is een agentschap van de EC dat dit Europese satellietnavigatiesysteem beheert. Zij ziet de ruimte als de nieuwe technologische revolutie, die de manier waarop we leven, werken en spelen zal veranderen.

Galileo Masters is een internationale wedstrijd voor projecten met vooruitstrevende ideeën gericht op de exploitatie van de Global Navigation Satellite Systems (GNSS). Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan partijen of oplossingen waarbij satellietdata de sleutel zijn in het verduurzamen van ons dagelijks leven. BioScope heeft meegedaan met de FieldScout App in de categorie 'Space for our planet'. Het innovatieve Nederlandse bedrijf was afgelopen maand ook een van de 12 genodigden voor een exclusieve bootcamp, voorafgaand aan de prijsuitreiking. FieldScout werd door een jury van technische en zakelijke experts als een van de zes meest kansrijke kandidaten gekozen voor doorontwikkeling. FieldScout ontvangt daarom een Incubatie- en acceleratieprijzenpakket om hun product verder in de markt te kunnen zetten. Dit pakket wordt met het ESA Space Business Incubator Centre in Noordwijk ingevuld.

Tamme van der Wal, directeur van BioScope is verheugd over deze erkenning: "We zijn heel blij met deze prijs omdat we ons product voor agrarische ondernemers zo verder kunnen ontwikkelen. In samenwerking met verschillende adviseurs willen we onze data nog effectiever maken en die adviseurs kunnen ook een rol spelen in de vertaalslag naar de boer. Daarnaast kunnen we nieuwe kaarten met meer gegevens produceren. Zo willen we ook de stikstof- en dus eiwithoeveelheid met kleuren plaatsspecifiek in beeld brengen en daarmee kun je iets zeggen over de bemesting. We denken ook aan kaarten waarop we de hoeveelheid vocht laten zien om de beregening op af te stemmen. En door data met weerberichten te combineren, is er een inschatting te maken voor bijvoorbeeld spuitwerkzaamheden. We hebben dus plannen genoeg om mee aan de slag te gaan.'

De jury koos FieldScout als winnende app omdat het boeren op een laagdrempelige manier ondersteunt bij precisielandbouw. De gebruiksvriendelijke en goedkope app maakt hiervoor gebruik van zowel satellietbeelden en satelliet-plaatsbepaling. Hiermee draagt FieldScout bij aan een efficiëntere inzet van water, nutriënten of gewasbeschermingsmiddelen, zodat eenzelfde of betere opbrengst met minder middelen wordt behaald.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel