Fossielvrij teeltconcept met verse doordragers

Fossielvrij teeltconcept met verse doordragers

In 2020 zijn in de aardbeienteelt onder glas de eerste ervaringen opgedaan met het sturen van een verse doordrager (ras Arabella). Het principe is eenvoudig: een verse doordrager met toenemend licht opbouwen en gedurende het jaar laten produceren en groeien in balans met het licht en temperatuur. Met als resultaat een vlakke productie en een stabiele vraag naar arbeid, met gebalanceerde input van fossiele brandstoffen (CO2 en gasverbruik). Het teeltconcept wordt verder uitgebouwd in een proef in het Delphy Improvement Centre.

Om dit jaar minder uitlopers, grovere vruchten, en een hogere oogst te realiseren is een nieuwe strategie opgesteld. Er is eerder geplant (3 maart), zodat er minder warmte nodig was om een groot bladpakket geforceerd op te bouwen in korte tijd. Het doel is om de plantbelasting te verlagen, zodat de assimilatenvraag daalt. Dit moet resulteren in minder, maar grotere aardbeien.

Plantfysiologische aanpak
Om de plantbelasting te verlagen is gekeken naar een plantfysiologische aanpak, in plaats van bijvoorbeeld het snoeien van trossen en vruchten. We verkorten de daglengte in de zomer en verlengen hem in het voorjaar en najaar om elke dag 13.5 uur lang zonlicht in de kas te hebben. Bij een gemiddelde etmaaltemperaturen van 20-25°C is de doordrager een kwantitatief langedag plant en wordt de plantbelasting bepaald door de temperatuur en daglengte. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de dag, hoe meer nieuwe vruchten worden aangelegd. De plantbelasting verlagen kan daardoor op twee manieren: koelen of verduisteren. Het laatste kost het minste energie. In deze teelt wordt het verduisterscherm ingezet in de ochtend om het zonlicht weg te nemen, tot 9:10 in de ochtend op de langste dag aan het einde van juni.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel