Fouten maken is goed!

Fouten maken is goed!

Je geeft een presentatie voor een volle zaal en ineens ben je je tekst kwijt. Het is een scenario waarvan de meesten wakker kunnen liggen. We maken niet graag fouten en áls er iets misgaat, voelt dat als falen. Zonde, want als kind leerden we al: van fouten leer je, zo meldt NU.nl.

Bij Google weten ze als geen ander: om te kunnen innoveren, is fouten maken belangrijk. Daarom reiken ze bij het megasuccesvolle techbedrijf jaarlijks de prijs voor grootste mislukking van het jaar uit. Het doel hiervan: bij werknemers de angst wegnemen om nieuwe dingen uit te proberen.

"Dat fouten voor ontwikkeling zorgen, lijkt een ontzettende open deur", zegt ook Remko van der Drift, die het Instituut voor Faalkunde oprichtte en boeken over het thema schreef. "Toch wordt er in de praktijk heel krampachtig over gedaan. Mensen zijn huiverig om fouten te maken en voelen de druk om perfect te moeten zijn. Als het gaat om competent zijn, bedoelen mensen: foutloos. Maar fouten maak je sowieso. Je bent competent als je daar op een faalkundige manier mee omgaat."

Lees hier verder

Bron: NU.nl

Deel artikel