Gaan we met LED de bomen in belichtingsbos zien?

Gaan we met LED de bomen in belichtingsbos zien?

De organisatie van het eerste LichtEvent bij Wageningen University & Research in Bleiswijk bleek een schot in de roos. Vanuit de ondernemersgroep Kas als Energiebron kwamen geluiden dat telers op gebied van belichting de bomen in het bos niet meer zien, zoveel gebeurt er op gebied van onderzoek.

Dat leidde tot een middag kennisoverdracht, met de voorlopige conclusie van Dennis Medema, themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland, dat telers dankzij LED nu wellicht het bos weer zien.

In het plenaire gedeelte van het LichtEvent, dat op woensdag 12 februari werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron, Delphy en WUR Glastuinbouw, schetste Dennis Medema (rechts op de foto) allereerst de stand van zaken rondom de beoogde energietransitie. Een ontwikkeling die dankzij ODE, CO2-voorziening, de gunstige sparkspread en de huidige nettarieven onder druk staat. "Alles wijst momenteel richting de zekerheid van de WKK, maar dat vertraagt het proces richting fossielvrij en maakt diverse warmtetrajecten lastiger."

Natuurlijk licht als basis
Als inleiding op het hoofdthema van de middag constateerde de energiespecialist dat er op gebied van belichting en met name LED's veel wordt ontdekt, maar dat we ook veel nog niet weten. Aandachtsgebieden zijn onder andere de verandering van de warmte- en vochtbalans in de kas en het gewas als gevolg van het veranderende lichtspectrum en de invloed op de biologie in de kas. "Daar komt bij dat bij gebruik van LED's ook de werkomstandigheden voor de medewerkers in acht moeten worden genomen."

Anja Dieleman, onderzoekster bij WUR, vatte de ontwikkelingen van de afgelopen decennia bondig samen. Ze benadrukte dat alles begint met natuurlijk licht. "Dat moet je eerst op orde hebben en optimaliseren, pas dan kun je aanvullen met belichting voor een optimale kwaliteit of een jaarrond productie."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel