Geld verdienen met je lege kas of landpositie

Geld verdienen met je lege kas of landpositie

Geld verdienen met een lege kas of met de grond die bestemd is voor de bouw van een kas? Het kan! In plaats dat je de ongebruikte constructie laat slopen, kun je er namelijk ook zonnepanelen op laten plaatsen. Dankzij een huurvergoeding per paneel levert die lege kas zodoende toch behoorlijk wat op. Bovendien draag je bij aan het opwekken van groene stroom.

Green Farm Energy maakt dit mogelijk. Trio Investment en Schep Makelaardij zijn de initiatiefnemers van Green Farm Energy, waarbij wordt samengewerkt met verzekeraar Allianz Climate Solutions. De tuinbouw is voor hen een relatief nieuwe doelgroep, waar de focus eerder op de landbouw lag. Voor het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond is echter een vergunning nodig. Bovendien roept het 'opofferen' van grond voor zonnepanelen veel weerstand op. Bij het gebruik van leegstaande kassen is dat anders. Daarom zien de initiatiefnemers grote kansen voor de glastuinbouw, zo beaamt Gabriëlle Smith van Green Farm Energy. "Wij zijn op zoek naar telers die hun kasdek of nog onbebouwde landposities met een tuinbouwbestemming beschikbaar willen stellen voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast gaan we graag in gesprek met ondernemers in de tuinbouw die mee willen denken over de verdere uitrol hiervan. Want ook bij nieuwe teeltconcepten die minder afhankelijk zijn van natuurlijk licht, liggen er wellicht mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen."

Jarenlange ervaring
Met een jarenlange internationale ervaring in het realiseren van zonneparken en zonnedaken is Trio Investment één van de grootste investeerders in duurzame energie in Europa. Schep heeft daarentegen juist veel ervaring als agrarisch makelaar. Vanuit Green Farm Energy willen de initiatiefnemers een partnerschap aangaan met tuinbouwondernemers. Telers die interesse hebben in een samenwerking, dienen minimaal 1.000 m2 dak beschikbaar te hebben. Dat mag dus ongebruikt glas zijn, maar de panelen kunnen ook op een schuur of verpakkingshal worden geplaatst. Er is geen vergunning nodig voor plaatsing van de zonnepanelen en Green Farm Energy regelt het gehele proces. Voor de technische uitvoering wordt bovendien de expertise van Kerklaan Greenhouses ingeschakeld.

Smith geeft aan dat er voor telers veel voordelen zitten aan de samenwerking. "Het is een extra inkomstenbron, je werkt mee aan het verduurzamen van Nederland en we kunnen in samenwerking met energieleveranciers ook nog eens korting bieden op groene stroom. Een win-win-win-situatie dus."

Wie interesse heeft kan terecht op www.greenfarmenergy.nl voor meer informatie.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel