Geslaagde teelt in 'Paprika energetisch in balans'

Geslaagde teelt in 'Paprika energetisch in balans'

De teelt van het project 'Paprika energetisch in balans' (seizoen 2020-21) is inmiddels afgerond en de planten voor het vervolgproject 'Met LED naar en fossielvrije paprikateelt' seizoen 2021-22 zijn vrijdag 24 september jl. geplant. Tijd voor een terugblik naar afgelopen seizoen met de eerste resultaten, aangevuld met een vooruitblik naar komend seizoen.

In het seizoen 2020-21 kijken onderzoekers en BCO terug op een geslaagde teelt. Met een totaal van 45.6 kg/m˛ is de oogst (klasse 1, klasse 2 en twee rondes groen) goed te noemen. Ook het vruchtgewicht was goed met een gemiddelde over de gehele teelt van 217 gram. In het voorgaande seizoen zakte het vruchtgewicht weg aan het einde van de teelt, maar dat was afgelopen seizoen niet het geval. In eerdere teelten was de lengte van de internodiën te kort, waardoor het gewas niet goed werkbaar was en de vruchtkwaliteit negatief werd beďnvloed.

Langere internodiën
Afgelopen seizoen is de strekking van de internodiën door de tuinders in de BCO als goed beoordeeld. De strekkingsproblemen van de internodiën zijn opgelost door de keuze van een ander hoofdras, Gina strekt meer dan Mavera. Ook het aanpassen van het lichtspectrum (ten opzichte van vorig jaar had het totale spectrum minder groen licht, meer rood en verrood licht en was blauw vergelijkbaar) heeft voor meer strekking gezorgd. Want zowel Gina als Mavera hadden langere internodiën in vergelijking met de voorgaande teelt. Spectrum heeft dus ook zeker een rol in de strekking van internodiën. In gasverbruik is een grote stap gemaakt richting fossielvrij telen. Waar er in de voorgaande teelt nog 26.9 mł/m˛ gas is verbruikt, was dat in de afgelopen teelt nog maar 18.7mł/m˛, een reductie van 30%. Wanneer binnen de huidige omstandigheden de overtollige warmte vanuit de kas onttrokken had kunnen worden, dan was de resterende netto-warmtevraag minimaal geweest. Hoeveel moet nog worden berekend.

Lees verder op de website van Kas als Energiebron

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel