‘Bepaal juiste moment voor groene aanpak’

‘Bepaal juiste moment voor groene aanpak’

Waar vroeger kon worden gewerkt met een goed gevulde gereedschapskist aan vaak curatief werkende chemische gewasbeschermingsmiddelen moeten telers het nu steeds vaker doen met veelal preventief werkende groene middelen. De inzet van feromonen verhoogt de pakkans, zo geeft Lennart Simonse van HortiPro aan.

De nog voorhanden zijnde chemische middelen krijgen vaak etiketbeperkingen opgelegd door zwaardere toelatingseisen waaraan de toelatingshouders niet kunnen voldoen. “Door de beperkte beschikbaarheid van slechts een aantal werkzame stoffen en de etiketbeperkingen kunnen we niet onbeperkt met chemische middelen corrigeren. We hebben de nog beschikbare curatief werkende middelen hard nodig wanneer een plaag om welke reden dan ook toch uit de hand loopt. Goed werkende correctiemiddelen worden schaarser”, aldus Simonse.

Juiste moment bepalen
Groene, vaak minder milieubelastende, middelen vragen om een andere manier van denken en dienen tijdig ingezet te worden. “Door ze op tijd in te zetten zijn met deze middelen prima resultaten te verkrijgen. Deze goede resultaten worden verkregen wanneer de plaag nog niet te groot is. Wanneer ze echter te laat worden ingezet, zijn de resultaten vaak teleurstellend.” Om te bepalen wat het juiste moment is, is het uitermate belangrijk te weten wat er op de tuin en in het gewas gebeurt, geeft Simonse aan. Hiervoor moet er een gedegen signalerings- en monitoringssysteem worden opgezet. “Door gebruik te maken van deltavallen in combinatie met lijmbodems en verschillende kleuren vangplaten die wekelijks worden gescout, kunnen we zien wanneer er plaaginsecten in de kas komen en hoe een populatie zich gedurende een bepaalde periode ontwikkelt. Door de vallen te voorzien van passende feromonen worden de vangkansen aanzienlijk verhoogd en kan er op tijd met een groen middel of groene oplossing worden ingegrepen.”

Feromonen zijn signaalmoleculen die individuen van dezelfde soort gebruiken om met elkaar te communiceren, zogenaamde ‘geurtaal’. “Zo ‘praat’ een trips met een trips en een Turkse mot met een Turkse mot. Zowel vrouwelijke als mannelijke insecten produceren feromonen en deze worden in de beharing van hun antennes opgeslagen. Deze feromonen kunnen synthetisch worden nagemaakt. Dit gebeurt op basis van acetaten.”

Nieuwe feromonenlijn
HortiPro heeft de innovatieve SemeonPro feromonenlijn ontwikkeld. Dit zijn duo-feromonen, wat betekent dat zij zowel mannelijke als vrouwelijke insecten aantrekken. Ook werken de SemeonPro feromonen beduidend langer dan de gangbare feromonen in de markt. De werkingsduur van de SemeonPro feromonen is 6 tot 8 weken. Een praktisch voordeel van de SemeonPro feromonen is dat ze gewoon zonder latex handschoen of pincet in de hand gehouden kunnen worden.

Meer weten over de SemeonPro feromonen? Bezoek HortiPro dan in stand B122 tijdens HortiContact in Gorinchem van 14 tot en met 16 februari a.s.

 

Bron:

Deel artikel