Cursus Scouten plagen in bedekte teelt (met subsidie)

Cursus Scouten plagen in bedekte teelt (met subsidie)

Goed scouten helpt om vroegtijdig ziekten en plagen te detecteren en is essentieel voor het slagen van de geïntegreerde bestrijding. Om goed te kunnen scouten, is kennis van ziekten en plagen, van hun gedrag en levenscyclus noodzakelijk. In de cursus 'Scouten van plagen in bedekte teelten' leer je alles over het signaleren, monitoren en bijsturen.

Scouten bestaat uit signaleren en monitoren. Signaleren vertelt je vanaf welk moment de plaag aanwezig is en waar precies op het bedrijf. Monitoren is de volgende stap. Daarbij wordt het verloop van de plaag en de natuurlijke vijanden in de tijd gekwantificeerd. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in de cursus Scouten van plagen in bedekte teelt.

Dit is een praktijkgerichte cursus waarbij een stuk basistheorie niet kan ontbreken. Om het leereffect voor jou als cursist zo groot mogelijk te maken, hangen wij de cursus op aan jouw eigen situatie. Naast een stukje theorie en onderwijs in het lab, ga je in de cursus aan de slag met het maken van een nieuw (of beoordelen van een bestaand) scoutprotocol van je eigen bedrijf voor een specifieke plaag- gewascombinatie. Je presenteert je bevindingen in duo’s aan je medecursisten en geeft feedback op de presentaties van je medecursisten.

De cursus Scouten van plagen in bedekte teelten is interessant voor iedereen die zich bezig houdt met scouten in een tuinbouwbedrijf in de bedekte teelt. Denk hierbij aan scouts, assistent scouts, teeltmedewerkers- specialisten van tuinbouwbedrijven in de bedekte teelt.

Na het volgens van de cursus Scouten van plagen in bedekte teelten:

  • Begrijp je welke rol scouten speelt in geïntegreerde gewasbescherming en kun je dit uitleggen.
  • Herken je de meest voorkomende plagen op hoofdlijnen en heb je inzicht in schade die ze aan kunnen brengen aan het gewas; je kent het gedrag van de plagen en hebt kennis van de levenscysclus.
  • Kun je een scoutprotocol opzetten en/of begrijpen (afhankelijk van je rol in het scoutproces en voorkennis).
  • Kun je beoordelen welke scoutmethoden het meest geschikt zijn voor verwachte plaagsoorten.
  • Weet je op welk moment scouten het meest effectief is.
  • Weet je hoe je de scoutresultaten registreert en analyseert.
  • Weet je hoe je de scoutresultaten kunt omzetten in een actieplan en de effecten kunt meten.


Meer weten of aanmelden? Kijk dan hier of neem contact op met Lamiaâ Fareh van HAS Green Academy. Voor deze opleiding is een subsidie mogelijk.

 

Bron:

Deel artikel