Géén vrijstelling Mainspring in 2023

Géén vrijstelling Mainspring in 2023

De landelijke commissie Chrysant heeft de vrijstellingsaanvraag voor Mainspring ingetrokken op advies van toelatingshouder Syngenta. Hierdoor is het voor de grondgebonden teelten in 2023 niet mogelijk om het gewasbeschermingsmiddel Mainspring toe te passen. Voor de niet-grondgebonden teelten blijft Mainspring gewoon toepasbaar volgens etiket, aldus Glastuinbouw Nederland.

Een vrijstellingsverzoek wordt beoordeeld door zowel de NVWA, als door het Ctgb. Afgelopen maand heeft de NVWA reeds laten weten dat zij de minister negatief zal adviseren in hun
Landboudkundige Onderbouwing (LO). Lees hier een eerder nieuwsbericht. De minister mag echter afwijken van dit advies, waardoor de landelijke commissie Chrysant alsnog het vrijstellingsverzoek Mainspring heeft doorgezet aan het Ctgb.

Geen positief oordeel
Afgelopen week heeft het Ctgb laten weten dat er nieuwe inzichten zijn gekomen, met betrekking tot eindpunten van het grondgebonden Mainspring-dossier. Hierdoor kan er in de komende drie maanden geen positief oordeel van het Ctgb worden verwacht. Met twee afwijzingen is het zeer onwaarschijnlijk dat de minister tot een ander oordeel zal komen. Daarnaast is het volgens de toelatinghouder onverstandig om op dit moment een verschil van inzicht te forceren, waardoor de landelijke commissie Chrysant op advies van Syngenta heeft besloten om de vrijstellingsaanvraag Mainspring in te trekken.

Gevolg
Het gevolg van deze intrekking is dat de Mainspring-vrijstelling in 2023 níet zal worden verleend per 15 juni (+120 dagen). De overige gevolgen voor een uiteindelijk Mainspring-etiket zijn nog onbekend. Op dit moment is Syngenta is gesprek met het Ctgb over de data-interpretatie van de Mainspring-eindpunten. Als gevolg van de intrekking blijft er een noodsituatie in stand op knelpunt mineervlieg. Glastuinbouw Nederland werkt verder aan mogelijke oplossingen voor volgend jaar.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel