Nieuwe etiketuitbreiding voor VACCIPLANT

Nieuwe etiketuitbreiding voor VACCIPLANT

Op 24 juli 2024 heeft het bio-fungicide VACCIPLANT (13383 N) een etiketuitbreiding gekregen voor veel teelten. Door deze uitbreiding zijn meerdere nieuwe grote gewassen op het etiket van VACCIPLANT gekomen en is de inzetbaarheid in de andere teelten verbeterd. Het verbrede etiket biedt nieuwe mogelijkheden in de bestrijding van echte meeldauw, schurft en botrytis.

VACCIPLANT bevat de actieve stof laminarin (45 g/l) en activeert het natuurlijke afweermechanisme van planten tegen pathogene schimmelinfecties. Doordat het product geen MRL heeft wordt het ingezet om gewasbeschermingsprogramma’s te versterken, zonder inbreng van extra residu. In 2022 ontving het middel ook een grote etiketuitbreiding waardoor het een toelating kreeg in veel verschillende kleine teelten, zowel onder glas, als in de fruitteelt, boomkwekerij en vollegrondsgroente.

De huidige nieuwe etiketuitbreiding bevat drie belangrijke onderdelen:
- De dosering is in veel teelten gestegen van 0,75 l/ha naar 1-2 l/ha.
- In verschillende teelten is het interval tussen toepassingen verkort van 10 dagen naar 7 dagen.
- Toevoeging van meerdere grote gewassen op het etiket, onder andere: tomaat, paprika, eerste en tweedejaars plantuien, sjalotten, bosuien, knoflook, stengelgroenten, bloemenbollen en bloemenknollen m.u.v. lelie en tulp.

Klik hier om het complete uitgebreide etiket te vinden (W.4).

Positionering
VACCIPLANT biedt op verschillende manieren een toegevoegde waarde in schimmelbestrijding:

  • Een preventieve inzet bij een lage ziektedruk als alternatief van conventionele fungiciden om daarmee de residu belasting te verminderen, zoals hier te zien.
  • In combinatie (tankmix) met andere fungiciden om de curatieve werking te versterken,   zonder inbreng van extra residu.
  • Daarnaast is VACCIPLANT flexibel inzetbaar vlak voor of tussen oogstbeurten in omdat er geen veiligheidstermijn geldt, bijvoorbeeld in de perenteelt


Samenvattend biedt VACCIPLANT de volgende voordelen in de teelt:

  • Inzetbaar om residu belasting te verlagen
  • Versterkt, of draagt bij aan, chemische gewasbeschermingsprogramma's
  • Kan gecombineerd worden met andere middelen
  • Geen veiligheidstermijn, flexibel inzetbaar tussen oogstbeurten
  • Toegestaan als gewasbeschermingsmiddel in de biologische landbouw (Skal lijst)
  • Ondersteuning voor resistentiemanagement programma’s

Bron:

Deel artikel