Onderzoek natuurlijke bestrijders door WUR

Onderzoek natuurlijke bestrijders door WUR

Bij twintig glastuinbouwbedrijven worden deze maand biodiversiteitsstroken aangelegd. Het gaat om elf telers in de sierteelt, en negen groentekwekers. Samen met Wageningen University & Research (WUR) onderzoeken zij of én hoe verschillende (wilde) planten en bloemen naast de kas bijdragen aan het op natuurlijke manier voorkomen van plagen in de kas. Het onderzoek duurt nog drie jaar.

Eén van de bloemenbedrijven die meedoet, is gerberakwekerij EveryD Flowers, meldt Royal FloraHolland. Peter Barendse is daar verantwoordelijk voor de kwaliteit en gewasbescherming. “Doorgaan zoals we altijd deden, kan niet meer. Meedoen aan dit onderzoek is daarom belangrijk. Door als kweker én als sector te verduurzamen, verzekeren we onze toekomst. ” Via de versnellersgroep waar EveryD Flowers namens telersvereniging Colours Of Nature bij betrokken is, kwam Peter in aanraking met het biodiversiteitsonderzoek. “Dit is dé manier om te leren hoe het anders kan. Door de invliegende insecten vanaf de biodiversiteitsstrook in de kas van natuurlijke vijanden. Maar ook: welke bankerplanten kunnen wij ín onze kas zetten om insecten zoals sluipwespen te lokken? Zo kunnen we zélf sturen op natuurlijke bestrijding van plagen.”

Het onderzoek van WUR is landelijk, en loopt in het Oost- en het Westland, in de Bommelerwaard, in de Noordoostpolder en in Noord-Holland. Er is gekeken naar verschillende teelten in de glastuinbouw en naar de mate van verbinding met de natuur in de omgeving. Belangrijk, want zo kunnen de resultaten straks ook door andere kwekers worden gebruikt. Gerben Messelink (foto), buitengewoon hoogleraar en onderzoeker bij WUR: “Het idee is dat we met dit onderzoek toewerken naar een makkelijk doorzoekbare database. Waardoor je snel ziet met welke zaken jij als kweker rekening moet houden als het om aanleg van biodiversiteit en natuurlijke bestrijders gaat.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel