GlobalGAP 6.0: geef je mening

GlobalGAP 6.0: geef je mening

Het schema Groenten & Fruit en het schema Sierteelt van kwaliteitscertificeringssysteem GlobalGAP krijgen een herziening. De huidige versie (5.2) dateert van 2015. Bedoeling is dat er in 2022 een versie 6.0 komt. Telers krijgen daardoor extra administratieve lasten. Om te zorgen dat de certificeringseisen haalbaar en werkbaar zijn, doet Glastuinbouw Nederland mee aan de consultatieronde voor deze herziening.

GlobalGAP is een wereldwijd erkende standaard voor een goede agrarische praktijk, oorspronkelijk opgezet door enkele grote supermarktketens. Naast retail zijn inmiddels ook productie en handel in de organisatie vertegenwoordigd. Wie als teler het certificaat van GlobalGAP heeft behaald, kan daarmee aantonen dat zijn bedrijf voldoet aan strikte eisen op het gebied van voedselveiligheid, traceerbaarheid, milieu, arbeidsgezondheid, -veiligheid en -welzijn en Integrated Pest Management (IPM).

De certificeringsschema's van GlobalGAP worden elke vier tot zeven jaar herzien, waarbij tussentijds updates kunnen plaatsvinden. In 2022 zal de huidige versie 5.2 worden vervangen door versie 6.0. De administratieve lastendruk neemt bij het schema Groenten & Fruit toe voor telers.

GFSI-erkenning en schema Groenten & Fruit
Mogelijk komen er van versie 6.0 van het schema Groenten & Fruit twee varianten: een mét en een zonder erkenning voor het Global Food Safety Initiative (GFSI). De variant mét GFSI-erkenning vereist meer invul- en auditwerk. Met name in de VS vragen retailers vaak naar GFSI, in Europa en Azië lijkt dat veel minder het geval.

Lees hier verder en hoe je jouw mening kunt delen

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel