'Glucosinolaten in groente zijn natuurlijk insecticide'

'Glucosinolaten in groente zijn natuurlijk insecticide'

Broccoli, radijsjes, bloemkool en spruitjes zijn goed voor je. Maar wist je dat deze groenten zelf giftige stofjes aanmaken om te voorkomen dat insecten aan ze gaan knabbelen? En juist deze giftige stoffen zijn gezond voor de mens. Teus Luijendijk is projecteider bij Stichting Control in Food & Flowers. Hij ontwikkelt via het topsectorproject 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit' een analysemethode om deze handige stofjes - glucosinolaten - vast te stellen in verschillende soorten groente.

In KAS Magazine werd onlangs een interview met Luijendijk gepubliceerd. Daarin vertelt hij onder meer wat glucosinolaten zijn en hoe die werken.

Wat zijn dat, glucosinolaten?
"Glucosinolaten zijn natuurlijke gifstoffen in onder andere koolsoorten, broccoli, bloemkool en spruitjes. Er bestaan meer dan 120 soorten glucosinolaten en deze komen vrij bij kneuzing: de planten maken deze stofjes aan om zichzelf te beschermen. Het zorgt voor een scherpe smaak in de plant, waardoor insecten er niet meer van willen eten. Het is dus eigenlijk een soort van natuurlijke insecticide."

En deze giftige stoffen zijn goed voor de mens?
"Giftige stoffen klinkt misschien wat vreemd. Maar als je bedenkt dat de giftige werking ervan in de plant is bedoeld om insecten op afstand te houden dan klinkt het logisch dat ze ook onze cellen kunnen wapenen tegen ongewenste indringers. Ze zorgen ervoor dat je lichaam meer van een bepaald soort eiwit aanmaakt dat giftige stoffen in je lichaam onschadelijk maakt."

Lees hier het volledige interview

Bron: Goedemorgen

Deel artikel