Goede lichtdoordringing verbetert rendement
Geplaatst op 06 oktober 2020
Steeds meer telers kiezen voor LED-belichting, en dan met name voor armaturen met brede instralingshoeken met hoge lichtniveaus. "Dit is op zich niet vreemd", zegt Paul van der Valk, Area Sales Manager Europa bij Hortilux. "Telers, en ook fabrikanten, zijn namelijk vooral gefocust op een goede lichtverdeling bovenin het gewas. En bij breedstralers blijft al het licht in de bovenste dertig centimeter van de plant. Daarbij kunnen ondernemers, door te kiezen voor armaturen met hoge lichtstromen, hun investeringskosten beperken."
Optimale balans tussen horizontale en verticale lichtverdeling
Een dergelijke strategie werkt volgens Van der Valk prima voor bijvoorbeeld snijbloemen, die vaak binnen een kort tijdsbestek geoogst moeten worden. Anders is dit bij hogedraadgewassen, waar het oogsttijdstip een minder grote rol speelt. "Hier wil je niet alleen een goede lichtverdeling bovenin het gewas realiseren, maar is ook een goede verticale lichtverdeling cruciaal. Ofwel: de lichtuitdoving - de vermindering van de aangeboden hoeveelheid licht verticaal door het gewas heen - moet zo geleidelijk mogelijk verlopen. Hoe meer bladeren immers licht ontvangen, hoe meer bladeren meedoen aan de fotosynthese en hoe hoger de productie."
Om deze reden adviseert Hortilux telers van hogedraadgewassen die aan de slag willen met LED-belichting om te kiezen voor méér en vooral diepstralende lichtbronnen. Op die manier wordt het groeilicht optimaal verdeeld en dringt dit van alle kanten diep in het gewas door. Hortilux heeft hiervoor de speciale Topled-armaturen in haar assortiment. "Praktijkervaringen met HPS-armaturen tonen aan dat bij de inzet van diepstralende reflectoren tot acht procent meer productie wordt behaald dan bij het gebruik van breedstralende reflectoren. Dat voordeel moeten we niet negeren bij de inzet van LED-armaturen. En met acht procent meer productie is de investering in extra lichtpunten snel terugverdiend, en kan een beter resultaat worden behaald. Ofwel: je haalt een maximaal rendement uit het aangeboden licht."
Hortilux kan telers helpen bij het creëren van een optimale lichtverdeling. "Door middel van een speciaal calculatieprogramma maken wij de lichtuitdoving in het gewas inzichtelijk. Dit maakt duidelijk bij welke lichtoutput- en verdeling de diverse bladeren van de plant een optimale hoeveelheid licht ontvangen. Hierdoor kunnen we voor iedere teler een lichtplan op maat ontwerpen - gericht op het behalen van het hoogste rendement per m2 - en hier de installatie op afstemmen."
Combi van LED en HPS
Van der Valk benadrukt dat veel telers weliswaar investeren in LED-belichting, maar dat HPS-groeilicht tegelijkertijd niet verdwijnt. Steeds meer ondernemers kiezen voor een hybride groeilichtinstallatie; een combinatie van LED en HPS. Hortilux is een van de weinige partijen in de markt die specialist is in zowel LED als HPS en voor beide varianten een complete, eigen range aan armaturen biedt. "Hierdoor kunnen wij telers optimaal adviseren over de juiste combi en het ideale lichtplan c.q. 'recept' opstellen voor een hybride groeilichtinstallatie. Vanzelfsprekend vormen de doelstellingen van de individuele teler te allen tijde de leidraad. Zo is een optimaal resultaat gegarandeerd."
In veel gevallen kunnen HPS-armaturen volgens Van der Valk eenvoudig worden vervangen door LED-armaturen. "Aanpassingen aan de elektrische installatie en grondkabels zijn dikwijls niet nodig. Hierdoor valt de benodigde investering lager uit."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws