Goedemorgen Tech: Online meetings niet altijd veilig

Goedemorgen Tech: Online meetings niet altijd veilig

Speciaal voor Goedemorgen schrijft Peter Otte van Phonextra met regelmaat bijdragen over interessante en praktische zaken die spelen in de techwereld en waar jij mogelijk jouw voordeel mee kunt doen. Dit keer vertelt hij over de veiligheid (of niet) van online meetings.

Zoomen en Teamen zijn échte corona-termen. Een jaar geleden had vrijwel niemand nog van beide mogelijkheden gehoord. Alleen verkoopteams die op afstand met elkaar vergaderden. Nu zit iedereen dagelijks uren achter het scherm te overleggen met anderen, ook telers.

In het voorjaar van 2020 was er veel kritiek op het Amerikaanse Zoom. IT'ers zagen dat het niet optimaal beveiligd was en dat er van buiten op ingebroken kon worden. Zoom ging aan de slag en sinds oktober wordt eind-tot-eind encryptie (E2EE) in fasen uitgerold.

Bij het andere grote vergaderpakket, Teams van Microsoft, werkt eind-tot-eindversleuteling nog niet helemaal vlekkeloos. Microsoft wil het nú pas voor zakelijke Teams-gebruikers mogelijk maken om Teams-gesprekken eind-tot-eind te kunnen versleutelen. Nu zijn die gesprekken wel enigszins versleuteld, maar niet eind-tot-eind.

Eind-tot-eind-versleuteling betekent dat alleen de zender en de ontvanger de inhoud van een gesprek kunnen zien. Ook de maker van de software zelf heeft dan geen toegang tot het gesprek. Bij consumentenapps zoals WhatsApp en FaceTime is dit al langer gebruikelijk. Maar bij zakelijke vergaderpakketten als Teams en Zoom dus nog niet voor de volle 100%.

Deelnemers van Teams-meetings moeten voortaan allemaal expliciet toestemming geven voor die eind-tot-eind-versleuteling. Doet één gesprekspartner dat niet, dan is de meeting niet 100% veilig eind-tot-eind versleuteld en is er een risico van 'lekkage'.

Microsoft werkt daarnaast aan een invite-only-lobbyfunctie. Daarbij kunnen alleen mensen die uitgenodigd zijn voor een meeting daaraan meedoen. Een gebruiker die niet is uitgenodigd maar toch wil meedoen, wordt naar de lobby verwezen. Hier kan de meetinghost de gebruiker alsnog uitnodigen voor de meeting. Deze functie komt in maart beschikbaar voor alle Teams-gebruikers. Deze lente moet het daarnaast mogelijk zijn om als host de camera van individuele of alle gebruikers uit te kunnen schakelen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel