Greenery-ondernemers kijken naar toekomst
Geplaatst op 22 april 2022
"Deze workshop maakt deel uit van het jonge ondernemers programma van The Greenery. Dit programma is opgezet om jonge ondernemers te betrekken bij The Greenery en hen te ontwikkelen in hun ondernemerschap", vertelt Inge van Es (ledenzaken The Greenery).
Klanten
"Het telen zonder daglicht is een thema dat ook regelmatig voorkomt in gesprekken met onze klanten", legt Klaas de Jager (agronomist The Greenery) uit. "Klanten vragen steeds meer om voedsel dat duurzamer is geproduceerd en jaarrond beschikbaar is."
Het in Poeldijk gevestigde Certhon is een familiebedrijf met meer dan 120 jaar ervaring in de tuinbouwsector. Met 130 experts ontwikkelt het bedrijf hightech-tuinbouwoplossingen die klanten wereldwijd in staat stellen jaarrond lokale en verse groenten, planten en bloemen te verbouwen.
Innovation Center
Jeroen van Lent (Agronomist Certhon) en Timo Kleijwegt (Salesmanager Certhon) nemen de jonge ondernemers mee achter de schermen van het Certhon Innovation Center in Poeldijk. "Het beginnen van een indoor farm kan nogal een uitdaging zijn, omdat alle technische aspecten perfect op elkaar afgestemd moeten zijn. Om onze toekomstige klanten te bedienen, of dat nou kastelers of indoor telers zijn, moeten we de optimale recepten, verlichtingsstrategieën, en al het andere dat leidt tot optimale teeltcondities, bewijzen. We werken nauw samen met onze eigen plantwetenschappers, die onderzoek doen naar verschillende gewastypes en teeltmethodes."
Tomaten en aardbeien
Certhon onderzoekt een heleboel verschillende gewassen. De jonge ondernemers hebben in het Certhon Innovation Centre groeikamers gezien met mini tomaten en aardbeien. Jeroen van Lent verklaart de keuze voor deze teelten: "Bij tomaten is er veel onderzoeksmateriaal, waardoor we een goede vergelijking kunnen maken en bij aardbeien liggen er kansen voor indoor farming." "In de aardbeien kunnen we pas echt een efficiencyslag maken, indien de aardbeien in de toekomst bijvoorbeeld. geplukt kunnen worden door een robot", verwacht Klaas de Jager. "Ook zie ik kansen voor plantenkwekers om een constant planbaar plaagvrij product te kunnen leveren."
Indoor farming
"Indoor farming vervangt niet de traditionele manier van telen", voorspelt Rick van Koppen (Kwekerij 't Woudt). "Ik heb nog geen goede business case gezien. Indoor farming verbruikt 3 a 4 maal zoveel elektriciteit, vraagt hogere investeringen en niet alle producten zijn er geschikt voor. Wel geloof ik in de potentie van indoor farming en de innovatie van technieken op zoek naar nieuwe teeltconcepten waarmee we meer controle hebben over het groeiproces." Op dit moment biedt indoor farming met name gereedschappen voor gebieden waar het voorheen moeilijk was om bepaalde gewassen te telen. Telen in de woestijn van Abu Dhabi, het Noorden van Zweden en midden in een wereldstad waar we efficiënt moeten zijn met het aantal m2.
Veranderende markt
Het consumentengedrag verandert snel. Waar er voorheen (circa 10 a 15 jaar geleden) vaak werd gekozen voor bijvoorbeeld een krop sla zie je nu steeds vaker dat consumenten kiezen voor premium voorgesneden producten. "Goed in de markt gezette en onderscheidende producten met een hoge kwaliteit leiden soms tot een prijsstijging van wel € 35,- per kilo", laat Timo Kleijwegt de jonge ondernemers met voorbeelden zien. Hier kan indoor farming een belangrijke rol spelen, omdat er indoor sprake is van een betrouwbare productie en een stabiele kwaliteit. Dit is zeer belangrijk, omdat de markt er naar toe beweegt dat bijvoorbeeld sla en microgreens producten in de retailmarkt tegen elkaar moeten concurreren. Zoals bijvoorbeeld een Pepsi Cola en Coca Cola al gewend zijn om te doen, is dit in de versmarkt nog ongewoon.
Robotica
Een deel van de toekomstplannen die Certhon heeft, bevatten automatisering en robotica, vooral door de recente betrokkenheid (1,5 jaar) van minderheidseigenaar DENSO. DENSO is een Japans bedrijf gespecialiseerd in de productie en ontwikkeling van auto-onderdelen. "We blijven altijd gefocust op de toekomst van telen en met DENSO erbij zijn onze mogelijkheden eindeloos," zegt Timo Kleijwegt. "Binnen 2 jaar verwachten wij een oogstrobot voor de cherry-trostomaten op de markt te kunnen zetten. In augustus komt er een model in Nederland, dat 54 tot 80% van de tomaten oogst, 20 kg per uur plukt en 20 uur per dag draait." De jonge ondernemers worden uitgenodigd om in het najaar naar dit nieuwe model te komen kijken.
Bron: Goedemorgen