Nieuwe kennisomgeving voor weerbare teelten
Geplaatst op 21 januari 2025
Met het wegvallen van steeds meer chemische middelen binnen de traditionele teeltstrategieën wordt de noodzaak om weerbaar te telen steeds groter. Elke teelt kent unieke uitdagingen op het gebied van ziekten en plagen, en vraagt om maatwerkoplossingen. Royal Brinkman combineert technologie, advies en praktijkervaring naar een totaaloplossing om telers te ondersteunen bij deze complexe transitie. Thomas Kern, Business Development & Strategy Manager bij Royal Brinkman, benadrukt: “Bij dit soort uitdagingen is er geen plek voor concurrentie. Wij kiezen voor daadkracht in de transitie naar nieuwe vormen van gewasbescherming. Omdat we geloven dat weerbaar telen om actie vraagt. De inzet is wat ons betreft duidelijk. Met elkaar een duurzame en toekomstbestendige tuinbouwsector bouwen door al vandaag anders te denken en te handelen."
Weerbaar telen
Op https://royalbrinkman.nl/weerbaar-telen deelt Royal Brinkman ervaringen uit pilotproeven waarin innovatieve strategieën worden getest en doorontwikkeld. Van het project ‘100% Groen Geteeld’ bij Opti-flor tot BBBGreen, waarin biodiversiteit in en rondom kassen centraal staat: de kennisomgeving biedt een objectief overzicht van de resultaten en lessen die in de praktijk zijn opgedaan. Dirk Timmers, coördinator van de pilot ‘100% Groen Geteeld’, licht toe: “Binnen de teelt van Phalaenopsis werken we samen met partners zoals Opti-flor, Orchidee Nederland en Gewascoöperatie Potorchidee. Royal Brinkman brengt kennis in op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, biologische bestrijders, biostimulanten en bemesting om samen te werken aan een volledig groene teeltstrategie.”
Sectorbrede samenwerking
Royal Brinkman neemt actief deel aan pilotproeven door bij te dragen op verschillende elementen en onderdelen van een Integrated Crop Management (ICM)-systeem. Dit omvat onder andere het testen van inzetstrategieën voor groene middelen, natuurlijke vijanden, biostimulanten, bemestingstechnieken en biodiversiteitsstrategieën en in alle gevallen gebaseerd op data, waarvoor digitale gewasbeschermingssystemen ontwikkeld worden. De transitie naar weerbare teelten vraagt om open samenwerking en kennisdeling. Royal Brinkman werkt samen met onderzoeksinstellingen, universiteiten en private partijen om oplossingen te testen en te integreren die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Resultaten zoals een reductie in chemische middelen, verbeterde opbrengsten en concrete duurzaamheidseffecten worden gedeeld op de kennisomgeving. Hierdoor kan iedereen in de sector profiteren van de voortgang.
Bezoek https://royalbrinkman.nl/weerbaar-telen voor meer informatie