Groene gevels en daken: must voor koele steden
Geplaatst op 20 juli 2022
Beplanting op, aan, in en om gebouwen helpt om de temperatuur binnenshuis én in de leefomgeving naar beneden te brengen. Zo blijft een groene gevel op hete dagen wel 7 graden koeler dan een stenen gevel. Bovendien houdt het water vast. Zo blijven onze binnensteden ook in de toekomst leefbaar, aldus de branchevereniging die onder andere de hoveniers, groenvoorzieners en dak- en gevelbegroeners in Nederland vertegenwoordigt.
Groen toepassen in bestaande woningen, scholen, ziekenhuizen en bedrijfspanden is relevant, maar ook zou het structureel in de planvorming van de honderdduizend woningen per jaar moeten worden meegenomen, zo bepleit Koninklijke VHG. "Als je kijkt naar de bouwopgave waar Nederland voor staat, is het een must om groen direct te integreren aan de tekentafel", aldus John Koomen, vice-voorzitter van Koninklijke VHG. "Dan kun je optimaal gebruik maken van alle meerwaarden die groen biedt. Niet alleen waar het gaat om temperatuur, maar ook voor de biodiversiteit, wateropvang, fijnstofopname, de productiviteit van medewerkers en de gezondheid van mensen."
Risico's
Hitte is een groeiend probleem in de bebouwde omgeving. Het beďnvloedt de concentratie, leerprestaties en productiviteit. Bovendien slapen mensen slechter. Aanhoudende hitte leidt tot extra sterfgevallen tijdens warme dagen. "Er worden steeds meer airco's gebruikt om gebouwen te koelen, maar dat leidt tot een hoger elektriciteitsgebruik en nog meer warmteontwikkeling", aldus Koomen.
Over de koelende werking van groene daken en gevels:
• Een groene gevel blijft op hete dagen 7 oC koeler dan een stenen gevel.
• Een 'groen gebouw' wordt beschermd door instraling van zon. 70% van de
zonnestraling wordt door de beplanting gebruikt voor verdamping en fotosynthese. Er
wordt dus nog maar een klein deel doorgegeven aan het gebouw.
• In de omgeving van groene daken blijft het buiten 2 oC koeler, binnen kan het 4 oC
koeler zijn.
• Groene daken verdampen 45 tot 75% van de neerslag. Dit geeft verkoeling binnen en
buiten.
• 6% meer groene daken vermindert het hitte-eilandeffect in het stedelijk gebied met gemiddeld 1,5 oC.
• In de zomer zijn groene gebouwen beter geďsoleerd. Ze gebruiken aanzienlijk minder energie voor airco.
• Ter vergelijking: de temperatuur van een bitumen dak kan oplopen tot 80 oC., een beplant dak wordt veelal niet warmer dan 35 oC.
[bron: VHG Handleiding Het Levende Gebouw]
Groen brengt verkoeling
Meer groen op en aan gebouwen is een natuurlijke maatregel om voor verkoeling te zorgen. Bomen, struiken en planten koelen de lucht, bieden schaduw en zorgen voor verkoeling door verdamping. Daarom pleit Koninklijke VHG voor meer dakgroen, gevelgroen en interieurgroen. De groenspecialisten hebben de groene oplossingen in handen.
Planvorming
Koninklijke VHG zit regelmatig om tafel met architecten, projectontwikkelaars om de meerwaarde van groen onder de aandacht te brengen en publiceerde meerdere handleidingen met voorbeelden en handige informatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. "Het zou enorm helpen als onze leden meer bij de planvorming van nieuwe gebouwen worden betrokken", stelt Koomen.
Bron: Goedemorgen