'Groene' koeldoos Biobest voor schone gewassen

'Groene' koeldoos Biobest voor schone gewassen

Biobest introduceert een nieuwe 100% recyclebare isolatiedoos. Geert Geboers, Process Improvement Specialist Packing & Packaging bij Biobest, vertelt meer over de noviteit.

Geert Geboers begon twee jaar geleden zijn job bij Biobest als Process Improvement Specialist Packing & Packaging. Op dat moment was België in volledige lockdown en werkten de meeste mensen op afstand. Als nieuwkomer was thuiswerken voor Geert nog geen optie, dus besloot hij mee te draaien in de productie. 'Een geluk bij een ongeluk', noemt hij dat. Hij leerde de ins en outs van het hele proces kennen. 'Ik ben verantwoordelijk voor Packing & Packaging en er is geen ding dat ik niet in mijn handen heb gehad of waar ik mijn ogen niet op heb laten vallen.'

Een zoektocht naar alternatieven voor EPS
"Na twee weken kwam ik bij de afdeling dispatch terecht. Daar merkte ik dat we veel isolatiemateriaal gebruiken. Aangezien ons product voornamelijk uit levende insecten bestaat, is het handhaven van een constante temperatuur tijdens de verwerking en het transport van cruciaal belang."

"Bij Biobest dragen we duurzaamheid een warm hart toe, en streven we continu naar verbetering. We zijn ons bewust van de nadelen van het huidige materiaal, maar kunnen en willen niet inleveren op kwaliteit. Onze huidige isolatie is niet alleen uitstekend isolatiemateriaal, het is ook schokbestendig. Die twee kwaliteiten zijn voor ons fundamentele vereisten. Helaas blijft het een duizelingwekkende 6500 jaar op onze planeet."

"Onze aankoopdienst, logistieke afdeling en QC waren al een tijdje op zoek naar alternatieven, maar tot 3 jaar geleden was de keuze beperkt. Ze hebben de markt afgeschuimd, bestellingen gedaan en testen uitgevoerd. Maar alle vervangende materialen faalden in die testen, hetzij op temperatuur of schokbestendigheid, hetzij omdat ze een vluchtige stof bevatten die onze insecten toch doodde."

Monomateriaal en 100% recycleerbaar
De laatste jaren is de verpakkingsmarkt veranderd onder druk van de 'maaltijddozen'. Dozen geschikt voor voeding zijn niet noodzakelijk bruikbaar voor insecten, maar het gamma en de beschikbaarheid zijn zeker uitgebreid. "Voor Biobest veranderde alles toen we eenmaal een testprotocol hadden ontwikkeld. Zo konden we efficiënter testen. Daarna was het gewoon een kwestie van alternatieven laten testen door een Master Student."

"Deze transportdoos oogt heel verschillend", zegt Geboers. "De cellulosevezels zijn geperst in een beschermende kartonnen omhulsel die aan de binnenzijde van de doos is bevestigd. Het omhulsel voorkomt dat de isolatie wordt samengedrukt, waardoor het isolerend vermogen zou afnemen. De hele doos is voor 100% van papier gemaakt. Het gebruik van dit monomateriaal betekent dat de isolatiedoos volledig duurzaam is. Voor ons was er geen andere mogelijkheid. Een kartonnen doos met een aluminium zak en noppenfolie was nooit aan de orde omdat die niet recycleerbaar is. We wilden dat de nieuwe doos zou voldoen aan onze normen op het gebied van schokabsorptie en isolatie en dat hij 100% recycleerbaar zou zijn."

Ambities voor de toekomst: geen plastic meer
Het grote voordeel van de nieuwe kartonnen doos is dat hij opvouwbaar is en gewoon met het oud papier mee kan. Hij neemt nauwelijks ruimte in en er is geen afvalverwijderingskost meer. En zo zijn de dagen van magazijnen vol gestapelde dozen voorbij. Zowel voor Biobest als voor onze klanten. Geboers: "Onlangs zijn we voor twee van onze belangrijkste producten - Orius-System en Macrolophus-System - overgeschakeld op een combinatie van karton en PLA, die volledig composteerbaar is. We hebben ook onze nieuwste bladluisbestrijder Micromus-System gelanceerd in deze 100% biologisch afbreekbare kartonnen verpakking. We willen zoveel mogelijk duurzame materialen gebruiken; mijn uiteindelijke doel is om ons hele productassortiment om te zetten naar herbruikbare, recyclebare en biologisch afbreekbare verpakkingen."

De transportdoos zal commercieel beschikbaar in het smalle formaat vanaf 11 april, het grotere formaat volgt later dit jaar. 

Bron: Goedemorgen

Deel artikel