Groenten en fruit in plaats van een avondje dansen

Groenten en fruit in plaats van een avondje dansen

In plaats van voor een goed lief of een 'plezant danske', kunnen klanten sinds dinsdag aan baandancing De Toverfluit in Halle-Zoersel stoppen voor een sappige aardbei of kraakverse paprika. Zaakvoerders Eddy Van Den Reeck en Ria Smidts schoolden zich door de coronasluiting noodgedwongen om tot fruit- en groentenverkopers. "Als we dan niet meer de beste dancing of klantvriendelijkste zaak kunnen zijn voorlopig, dan tenminste toch het klantvriendelijkste 'jarebezekraam'", klinkt het in de Gazet van Antwerpen.

Baandancing De Toverfluit in Halle-Zoersel is al sinds 1958 hét mekka voor danslustige 55-plussers. In 2008 won De Toverfluit nog de Horeca Award voor de Beste Dancing van België en in 2016 de Horeca Award voor klantvriendelijkste zaak van het land. Maar op 13 maart werd er voor de laatste keer gedanst. Voor Eddy Van Den Reeck en Ria Smidts lopen alle vaste kosten wel gewoon door. "Mijn huisbaas heeft gezegd dat hij mij uitstel van betaling wou geven voor de huur", zucht Eddy. "Maar dat is ook geen oplossing. De huur voor zo'n enorm pand is veel hoger dan voor een klein winkeltje. 160 euro vergoeding per dag voor een gedwongen sluiting is misschien haalbaar voor een kleine zelfstandige, maar niet als je met zo veel vaste kosten zit."

Eddy en Ria moesten een alternatieve inkomstenbron zoeken, zolang de vrijgezellenavonden en dansnamiddagen met orkest niet kunnen doorgaan. "Ik kende die wereld totaal niet, maar ik ga nu elke morgen 'roepen' op de veiling in Hoogstraten", zegt Eddy. "Ik heb een serieuze borg moeten betalen en een speciaal nummer moeten aanvragen en kan nu 's morgens tussen half acht en negen mee roepen als de vollegrondaardbeien geveild worden. Een avontuur op zich, want dat gaat via een klok die achteruit draait. Wie eerst roept, heeft de aardbeien. Ik heb me dat systeem eigen moeten maken. Omdat ik daar dan toch ben in die veilinghallen, breng ik ook tomaten en paprika's mee. En vanaf woensdag doen we er nog asperges, zwarte bessen, kersen en rode bessen bij."

Waar ze normaal trappist van het vat tappen, brengen Eddy en Ria nu met mondmasker vitamines aan de man. Op hun open terras hebben ze een lange toog - met de handgel erbij - waar klanten kunnen kopen met cash of kaart. "We zitten hier op een toplocatie. Om alles veilig te laten verlopen, nemen we het geld in een bak op een stok aan", reageert Eddy. "Zolang de lockdown duurt, zijn we elke dag van 10u tot 18u open, behalve op zondag."

Eddy en Ria namen de bekende baandancing in 2006 over. Het rookverbod was ook al een zware slag, maar de coronacrisis is het ergste dat Eddy meemaakte op de 58 jaar dat hij al in de horeca actief is. "Ik vraag me af hoe het verder gaat. Ik kan hier driehonderd man zetten. Een Toverfluit met zeventig of tachtig man is niet rendabel. En op welke manier gaan de mensen in de toekomst nog mogen dansen? Met hun armen wijd uiteen om elkaar niet te raken? Hier werd gekust en geknuffeld. Maar Ria en ik blijven niet stilzitten. We voelen dat mensen behoefte aan een 'klapke' hebben, zelfs bij de aankoop van een bakje aardbeien. Als we dan niet meer de beste dancing of klantvriendelijkste zaak kunnen zijn voorlopig, dan tenminste toch het klantvriendelijkste 'jarebezekraam'."

Bron: Gazet van Antwerpen/Vilt.be

Deel artikel