Grote verschillen bij rondzwevende deeltjes

Grote verschillen bij rondzwevende deeltjes

De eerste praktijkmeting van het project 'Invloed van Filtratie' laat grote verschillen tussen bedrijven zien. Die zijn niet direct te relateren aan gewas of substraat, maar lijken meer te maken hebben met teeltmaatregelen.

Zwevende deeltjes in het watersysteem kunnen voor tal van problemen zorgen: verstopping, inefficiënte ontsmetting, groei van bacteriën en schimmels. De afgelopen tijd zijn zeventien tuinbouwbedrijven doorgelicht met een diversiteit aan teelten en substraten of grondteelt. Er is gekeken naar deeltjesgrootteverdeling, UV-transmissie, redoxwaarde en chemisch zuurstofgebruik (CZV).

"We hebben de resultaten nog niet helemaal geanalyseerd, maar het is duidelijk dat de verschillen groot zijn", zegt Jim van Ruijven van Wageningen University & Research. "Je kunt bijvoorbeeld geen algemene conclusies trekken over het substraat, zoals: bij steenwol zie je een hoge UV-transmissie en bij organisch substraat een lagere. Het lijkt toch meer aan het individuele handelen van de teler te liggen."
Wel is duidelijk dat het gebruik van rood ijzer leidt tot een lagere UV-transmissie, een hoger CZV en een lagere redoxwaarde.

Welke waterkwaliteit waar nodig?
Het project heeft als doel de kennis over filtratietechnieken te vergroten. "We proberen de effectiviteit van bestaande technieken vast te stellen. Daarbij kijk je bijvoorbeeld naar de deeltjesgrootteverdeling vňňr en na de filter. Het is wel essentieel om dat om te rekenen naar massa. Als je veel kleine deeltjes ziet, lijkt het water heel troebel. Maar als de filter grotere deeltjes doorlaat, kan de totale doorgelaten massa toch veel groter zijn", zegt hij.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel