Hoe kies je de juiste wielen voor elke toepassing?
Geplaatst op 30 juni 2021
Draagkracht van wielen
Hoe meer je wilt vervoeren, hoe meer draagkracht de wielen moeten hebben. Wil je bijvoorbeeld een volle vuilcontainer van 300 kilo kunnen rijden (met 4 wielen), dan moeten de wielen dit wel kunnen houden. Je berekent de benodigde draagkracht per wiel door het totale gewicht te delen door 3. Je deelt door 3 en niet door 4, want bij een oneffen ondergrond raken meestal maar 3 wielen de vloer en dan mogen deze wielen niet bezwijken onder het gewicht. In dit voorbeeld heb je dus wielen nodig met een draagkracht van 300 : 3 = 100 kilogram.
Grootte en breedte
Ook is het belangrijk dat je de juiste grootte en breedte kiest. Hoe groter het wiel, hoe makkelijker het wiel beweegt en hoe minder kracht het dus kost om het wiel in beweging te krijgen. Grote wielen zijn bijvoorbeeld handig als je over obstakels zoals drempels heen wilt rijden. Voor de breedte geldt: hoe smaller het wiel, hoe wendbaarder het is. Bredere wielen zijn echter weer beter geschikt voor een oneffen ondergrond.
Materiaal van de wielen
Wielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Welk materiaal het meest geschikt is, is afhankelijk van de benodigde draagkracht, de ondergrond en omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van chemische stoffen en de temperatuur. De meeste wielen worden gemaakt van nylon. Dit materiaal heeft een grote draagkracht en gaat lang mee. Ook zijn wielen van dit materiaal geschikt voor vlakke en gladde vloeren zoals het betonpad en hebben ze een hoge chemische bestendigheid. Rubberen wielen zijn in principe zowel geschikt voor binnen- al buitengebruik en zijn minder gevoelig voor schokken, waardoor ze een lager geluidsniveau produceren. Ook luchtbanden zijn gemaakt van rubber. Luchtbanden zijn heel geschikt voor buitengebruik en voor oneffen vloeren. Ze zijn groot en breed, waardoor je er makkelijk obstakels mee kunt nemen. Wil je de wielen ook in een koelcel kunnen gebruiken, let dan goed op de temperatuurbestendigheid. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor gebruik bij lage temperaturen.
Zwenkwiel of bokwiel
De keuze voor het type wiel - een zwenkwiel of een bokwiel - is afhankelijk van de mate van belasting en van de benodigde wendbaarheid. Bokwielen zijn erg stevig en daardoor geschikt voor grote en zware objecten, maar zijn weinig wendbaar. Zwenkwielen bieden daarentegen een grote wendbaarheid, maar zijn minder geschikt voor een grote belasting. Houd hier dus rekening mee. Het is natuurlijk ook mogelijk om een combinatie van zwenk- en bokwielen te maken.
Meer weten? Lees het hier
Bron: Royal Brinkman