Hoe zorg je voor een goede waterzuivering?

Hoe zorg je voor een goede waterzuivering?

THEMA WATER - Waterzuivering is een veelbesproken onderwerp in de glastuinbouw, zeker vanwege de Zuiveringsplicht, die sinds 1 januari 2018 van kracht is. Royal Brinkman heeft hiervoor een stappenplan opgesteld.

Deze Zuiveringsplicht houdt in dat het te lozen water voor minimaal 95% gezuiverd is van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hierbij gaat het om drainwater bij substraatteelt, drainage bij vollegrondteelt en filterspoelwater. "Daarom is het belangrijk dat je de juiste maatregelen treft met betrekking tot waterzuivering. Hierbij kun je gebruik maken van het volgende stappenplan", aldus Royal Brinkman.

Stappenplan voor waterzuivering in de glastuinbouw

  1. Breng samen met een specialist de waterstromen op uw bedrijf in kaart en bepaal samen hoe de hoeveelheid restwaterstromen verlaagd kunnen worden. Bedenk hierbij ook op welke momenten lozingen noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld tijdens de teeltwisseling).
  2. Laat je adviseren over de manier waarop restwaterstromen op één punt binnen het bedrijf samen kunnen komen.
  3. Overleg met een specialist welke zuiveringstechniek het meest geschikt is voor jouw bedrijf en laat de kosten hiervan berekenen. Let hierbij op dat je een zuiveringsinstallatie aanschaft die is opgenomen in de lijst van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG), alleen deze zuiveringsinstallaties voldoen namelijk aan de regelgeving van het Activiteitenbesluit Milieubeheer.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel