Hoe zorgen we dat iedereen voldoende en gezond te eten heeft?
Geplaatst op 15 oktober 2021
De voorspelling is dat er in 2050 zo'n 10 miljard mensen rondlopen op onze aarde. Een heleboel monden om te vullen dus. Hoe gaan we dat doen? En er speelt meer. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 820 miljoen mensen honger hebben, er 1,2 miljard mensen chronisch ondervoed zijn, maar er ook 2 miljard mensen met overgewicht rondlopen en dat klimaatveranderingen, pandemieën en prijsontwikkelingen effect hebben op hoeveelheid voedsel en de betaalbaarheid van dit eten?
Dit maakt meteen duidelijk dat je dingen niet los van elkaar kan zien. Er is dus niet één oplossing, die alles gaat oplossen. Sterker nog, als je bijvoorbeeld de voedselproductie verhoogt loop je kans een ander probleem - bijvoorbeeld uitputting van natuurlijke bronnen, vervuiling van het milieu of verlies van biodiversiteit - te creëren. Omdat het ene domein effect heeft op het andere, noemen we het ook wel een 'voedselsysteem'.
Grip krijgen op dit voedselsysteem
En dat voedselsysteem goed in kaart brengen, blijkt nog een hele puzzel. Wageningse onderzoekers met kennis op gebied van plant-, dier-, voedsel-, omgevings-, sociale en economische wetenschappen combineren hiervoor hun kennis. Zij ontwikkelen samen de 'Food Systems Approach'. Hiermee kijk je naar alle onderdelen van het voedselsysteem en deel je het op in 4 samenhangende delen. Waar je duidelijke doelen aan kan koppelen:
- Voldoende voedsel voor iedereen
- Zorgen voor een goed dieet
- Eerlijke verdeling van kosten en inkomsten
- Klimaatbestendig, duurzaam en met behoud van biodiversiteit
Als onderzoekers of organisaties bezig gaan met het oplossen van voedselproblemen, kunnen ze met deze aanpak, vooraf kijken of er niet een nieuw probleem ontstaat.
Bron: Wageningen U&R