Hoge prijzen benadrukken belang energietransitie
Geplaatst op 15 september 2021
De gasprijs stijgt door een combinatie van factoren. De lege gasopslagen in Europa, ontstaan in de afgelopen lange winter, werden deze zomer onvoldoende aangevuld. De leveringen vanuit Rusland waren laag en bovendien was er nauwelijks aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG). Daarnaast geeft de speculatie op de grondstoffenmarkt de genadeslag. De prijsnoteringen per periode geven aan dat de hoge prijzen vooral tot en met de komende winter gelden en daarna mogelijk weer afnemen.
Glastuinbouw Nederland ontvangt steeds meer signalen van ondernemers, die zich zorgen maken over de ontwikkeling van de energieprijzen. Niemand heeft hier direct invloed op. Verwacht wordt wel dat op korte termijn de energieprijzen invloed hebben op de consumentenprijs van groenten, fruit, bloemen en planten. Dan blijft uiteraard de vraag of we dat door kunnen berekenen in onze prijzen.
"Bovenstaande ontwikkelingen onderstrepen het belang om de energietransitie in de glastuinbouwsector voort te zetten richting een klimaatneutrale sector in 2040. Verduurzamen en besparen zijn de enige opties om de toekomst van onze sector veilig te stellen en daarmee ons bestaansrecht te garanderen. Glastuinbouw Nederland werkt momenteel in samenwerking met de overheid aan een nieuw convenant waarin afspraken over de energietransitie en CO2-emissiedoelen voor 2030 worden vastgelegd. Samen met de ondernemersgroep proberen wij de balans te vinden tussen heldere CO2-doelen, CO2-beprijzing en voldoende handelingsperspectief."
In het manifest van Glastuinbouw Nederland staan alle randvoorwaarden genoemd die de glastuinbouwsector samen met de overheid moet oplossen om de transitie door te kunnen zetten.
Bron: Glastuinbouw Nederland