'Managen op kasniveau gaat naar plantniveau'

'Managen op kasniveau gaat naar plantniveau'

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken wij mensen uit de glastuinbouw over de dingen die hen bezighouden. Dit keer: Harrij Schmeitz. Hij kan gerust de ‘digiwatcher’ van de glastuinbouw worden genoemd. Als directeur van Technology Pull onderzoekt hij digitale innovatie in agrifoodketens, zoals robotisering, automatisering en databeheer. Daarnaast is hij betrokken bij Fresh Upstream dat zich inzet voor standaardisering in data.

Wat is jouw trending topic op dit moment?
“Met Fresh Upstream werken we aan wereldwijde standaarden in data identificatie binnen agrifoodketens. Wat er nu aan ontbreekt is dat alle partijen in de keten dezelfde digitale taal spreken. Zodra je met eenduidige standaarden werkt, wordt de uitwisseling van informatie een stuk makkelijker. Zie het als de kentekenplaat in de wereldwijde automobielindustrie. Zonder is die sector niet voor te stellen en het zou veel minder efficiënt functioneren.”

Welke actualiteit houd je het meeste bezig?
“Heel veel, maar in het bijzonder noem ik de ontwikkeling van de CSRD wetgeving die er aan komt vanuit de EU. Dit betekent dat multinationals vanaf 2024 en later ook kleinere bedrijven veel meer data moeten delen over hun duurzaamheid. Zoals over de herkomst, het productieproces en het transport van de producten die ze verkopen. Deze wetgeving gaat ook direct op de tuinbouwsector drukken, want retailers zoals supermarktketens vallen ook onder de regels. Dat betekent dat telers en hun coöperaties gevraagd gaan worden om duurzaamheidskenmerken van hun productie.”

Wat kan dat voor telers voor gevolg hebben?
“De certificering gebeurt nu op bedrijfsniveau, maar die zal verschuiven naar productniveau. Telers moeten in de toekomst veel gedetailleerder verantwoording afleggen, mogelijk per eenheid product. Straks managed een teler geen kas en een boomgaard, maar een tomatenplant en een appelboom. Precisietechnologie gaat hen daarbij helpen. Daarnaast vraagt deze ontwikkeling dus een ander datamanagement. Want welke data ga je delen met een retailer, en in welke digitale ‘taal’?”

Hoe blijf je met jouw werk relevant voor de glastuinbouw?
“Om de toekomst van digitalisering te kunnen duiden kijk ik heel veel naar ontwikkelingen buiten ons domein. Want nieuwe techniek en digitalisering worden in de regel niet voor de glastuinbouw gemaakt, die is daar te klein voor. De meeste sensoren, camera’s en robottechnologie komt uit andere sectoren, en hebben bijvoorbeeld een medische of zelfs militaire oorsprong. Mijn visie baseer ik op de cross-overs en ontwikkeling in verschillende markten, wereldwijd. Ook reis ik veel om kennis op te doen. Zo zag ik in Nieuw-Zeeland hoe een groep kiwitelers met sensoren alles meet wat er gebeurt met het water dat zij op hun bedrijf gebruiken, ook per plant.”

Bron:

Deel artikel