Nygaia in de spotlights

Nygaia in de spotlights

Van 11-13 juni vind je de teams van Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products op de GreenTech (stand 05.405). Zij betreden de beursvloer met een drietal vooruitstrevende producten. Te weten: Growcoon, Growbag Advanced en de meest in het oog springende van dit moment: het biologisch afbreekbare substraat Nygaia. Rondom die laatste gonst het. Kon men vorig jaar voor het eerst, live kennismaken met de substraatplug, dit jaar pakt het product overtuigend de spotlight. Naast de nominatie voor de GreenTech Concept Award, kondigen de makers een baanbrekende onthulling aan tijdens GreenTech.

Nygaia is een hightech substraatplug geboren uit het partnerschap tussen Klasmann-Deilmann en Maan Biobased Products. Het wordt vervaardigd uit gedeeltelijk biobased en geheel biologisch afbreekbare polymeren. De plug kan, na gebruik, tezamen met de plantresten in de groene bak gegooid worden. Want Nygaia is volledig composteerbaar. Er blijven geen schadelijke resten en afval achter en het heeft geen negatief effect op de compostkwaliteit. (Bevestigd door TÜV AUSTRIA Belgium, middels het OK Compost INDUSTRIAL certificaat.) Naast de duurzame bestanddelen, is het Nygaia-concept erop gericht om zo duurzaam mogelijk te kunnen telen. En de makers ontwikkelen automatisering om het substraat lokaal te kunnen produceren. En dat lijkt nu een vervolg te krijgen.

Next level
Wat begon als een droom, wordt steeds meer realiteit. De engineers van Maan ontwikkelden de Nygaia Plugline, waarmee kwekers, op eigen locatie, hun substraatpluggen kunnen produceren. Een geheel nieuw, decentraal substraat-concept. Het grote voordeel ervan is dat de plug ‘on demand’ geproduceerd kan worden bij de kweker op locatie. Helemaal aangepast aan de wensen van de gebruiker. (Uniek!) Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder containerschepen de wereld over hoeven om in de substraatvraag te voorzien. En dat leidt tot een aanzienlijk lagere footprint. Tijdens GreenTech zal één van de modules voor het eerst live te bewonderen zijn.

Nygaia in de teelt
Het afgelopen jaar is de substraatplug uitgebreid getest in diverse teelten. Denk naast sla aan tomaat, paksoi, basilicum, baby leaf, aardbei, spinazie, rozemarijn, peterselie, en rucola. Dit heeft – naast opvallend veel positieve resultaten ook nieuwe inzichten opgeleverd. Hiermee hebben de ontwikkelaars de plug geperfectioneerd. Zo is er zeer aandachtig gekeken naar de stabiliteit van de plug en ontbreekt tegenwoordig de kenmerkende geur. Conclusie: de teeltresultaten worden almaar beter en zijn meer consistent. Klaar voor een volgende fase.

Genomineerd voor Concept Award
Veelbelovend dus. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Nygaia is recentelijk genomineerd voor een GreenTech Concept Award. (De award voor innovaties die nu nog niet op de markt zijn, maar alles in zich hebben om binnen 2 jaar, succesvol geïntroduceerd te worden.) Het substraatconcept is een opmerkelijke uitschieter, tussen de data- en AI gedreven technologische hoogstandjes die de andere genomineerden presenteren. Toch past Nygaia uitstekend in een hoogtechnologische en gecontroleerde omgeving, aldus de makers. Het bevat alle eigenschappen die Controlled Environment Agriculture vraagt van een substraat. Het is inert; bevat van zichzelf geen nutritionele waarde, oefent geen invloed uit op de pH of EC en is pathogeen-vrij. ‘Het geeft je als kweker de volledige controle over je eigen teeltproces’, aldus Tjeerd de Looze, product manager van Maan Biobased Products.

Toekomstperspectief
De toekomst zien de makers zonnig in. De vraag naar inerte, hernieuwbare substraten neemt alleen maar toe. Met Nygaia hopen ze binnen afzienbare tijd tegemoet te komen aan die vraag. Deze zomer al, kan de productie opgeschaald worden naar commerciële volumes en is de eerste Nygaia plugline beschikbaar voor testen.

Bron:

Deel artikel