Instock moet restaurants blijvend sluiten
Geplaatst op 14 mei 2020
"De afgelopen maanden waren heel intens. We zijn keihard blijven strijden voor onze missie, in een compleet veranderde wereld. Op hetzelfde moment voelden we de onzekerheid en de financiële zorgen. En uiteindelijk is het heel zwart wit en kunnen we de cijfers niet negeren. Het is ontzettend pijnlijk om ineens afscheid te moeten nemen van alles wat we hebben opgebouwd in de afgelopen jaren in Den Haag en Utrecht. En vooral verdrietig voor onze toppers - de Instock family - die jarenlang met zoveel plezier en liefde elke dag onze gasten hebben mogen verrassen met heerlijke gerechten. Maar ook verdrietig voor onze vaste gasten zelf, die we zo ontzettend gaan missen!"
Instock, dat van weggegooide voeding gerechten maakt en serveert in haar restaurants, legt uit wat aan de sluiting ten grondslag ligt. "De noodzaak is helder: als we deze keuze niet maken zouden we afstevenen op faillissement. Onze restaurants zijn qua team en vaste kosten ingericht op een omzet die we voorlopig niet gaan halen in de nieuwe anderhalve-meter-samenleving. We hadden een gezonde 'huishouding' maar gezien we 40% van onze inkomsten halen uit groepen en evenementen, verwachten we dat het nog lange tijd gaat duren voordat we weer hetzelfde aantal gasten mogen ontvangen. Hiermee kunnen we concluderen dat we - ook als we de deuren weer mogen openen - niet uit de kosten gaan komen."
Het 'circulaire business model' van Instock zorgt in deze situatie voor een extra nadelig effect. "We hebben een lage inkoop - want we redden de ingrediënten van de verspilling, maar méér arbeid dan een gemiddeld restaurant door het creatieve proces en de logistiek voor het ophalen van het eten. Inkoop kan je tijdelijk stop zetten, maar de arbeidskosten gaan grotendeels gewoon door."
De missie van Instock gaat door met het restaurant in Amsterdam, met InstockMarket.nl en de eigen productlijn.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws