Internationaal Jaar van de Plantengezondheid
Geplaatst op 06 maart 2020
Bovendien zijn ze ook cruciaal voor het evenwicht in ons ecosysteem. In België werd een speciale euromunt geslagen om dit Internationaal Jaar van de Plantengezondheid te vieren.
"Planten vormen de bron van de lucht die we inademen en van het voedsel dat we eten, maar we denken er te weinig aan hoe belangrijk het is om ze gezond te houden", stelt FAO. Tot 40 procent van de voedselgewassen gaat nochtans jaarlijks verloren door plantenplagen en -ziekten, zo becijferde de organisatie. "Dit zorgt ervoor dat miljoenen mensen onvoldoende voedsel hebben. Bovendien brengt het ernstige schade toe aan de landbouw, wat voor veel arme plattelandsgemeenschappen de primaire bron van inkomsten is."
Bovendien wordt de gezondheid van planten steeds meer bedreigd, meent FAO. Klimaatverandering en menselijke activiteiten hebben ecosystemen veranderd, waardoor de biodiversiteit is afgenomen en plagen soms beter kunnen gedijen. Tegelijk zijn internationale reizen en handel meer dan verdrievoudigd het afgelopen decennium, wat ervoor zorgt dat ongedierte en ziektes zich snel over de hele wereld kunnen verspreiden en dit kan leiden tot grote schade aan inheemse planten.
De VN-organisatie is ervan overtuigd dat het veel kostenefficiënter is om planten te beschermen tegen plagen en ziekten, dan te moeten ingrijpen wanneer de gezondheid van planten escaleert. Ziekten en plagen zijn vaak niet meer uit te roeien als ze zich eenmaal hebben verankerd in een gebied. Het beheer ervan is bovendien ook tijdrovend en duur. "Preventie is dus van cruciaal belang om de verwoestende impact van plagen en ziekten op de landbouw en voedselzekerheid te vermijden", klinkt het.
Volgens FAO is er een belangrijke rol weggelegd voor geďntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management of afgekort IPM). "Deze ecosysteembenadering combineert verschillende technieken en praktijken om gezonde gewassen te telen en tegelijkertijd het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken. Het gebruik van deze chemische stoffen tot een minimum beperken om ziekten en plagen aan te pakken, beschermt ook bestuivers, natuurlijke vijanden van plagen en nuttige organismen", luidt het.
Bron: Vilt.be
Meer nieuws