'Af en toe shockerend hoe moeilijk het was'

'Af en toe shockerend hoe moeilijk het was'

Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen dook de afgelopen jaren in de wereldwijde grootschalige voedselindustrie. Onder de naam ‘Food For Thougt’ bracht hij verschillende sectoren in beeld met een tv-serie, boek en expositie. Van veehouderij tot pluimveesector en van akkerbouw tot tuinbouw. Daarbij maakte hij ook kennis met de Nederlandse glastuinbouw. Zijn begrip en bewondering voor de sector groeide sindsdien, maar hij is evengoed verbaasd over de gesloten houding van veel bedrijven richting de buitenwereld. “Meer transparantie zal de glastuinbouw ten goede komen.”

Dat zegt hij in gesprek met KAS Magazine. Volgens Van Lohuizen was het soms lastig om bij bedrijven binnen te komen en hadden velen hun mening over hem al klaar. “Het was af en toe shockerend hoe moeilijk het was om toegang te krijgen tot bedrijven. Ik had vooraf wel bedacht dat het lastig zou zijn om een slachthuis binnen te stappen, maar ik had niet verwacht dat het ook lastig zou zijn om in een kas te komen. Eigenlijk was in het begin alles ingewikkeld.” Dat hij midden in coronatijd startte, hielp al niet mee, maar toen ook de boerenprotesten ontstonden, nam het wantrouwen richting Van Lohuizen toe. “Diverse agrarische sectoren hebben meestal niet een hele warme band met journalisten. Er werd al snel gedacht dat ik op zoek was naar misstanden, maar dat was oprecht niet mijn intentie. Uiteindelijk is dat goed gekomen, de aanhouder wint zullen we maar zeggen. Maar het gaf wel te denken.”

Lees het volledige interview

(Foto: Diane van der Marel)

Bron:

Deel artikel