Meer hectares managen door autonoom telen
Geplaatst op 21 november 2022
Er worden veel data-oplossingen geïntroduceerd in de tuinbouw, kun je het verschil uitleggen tussen datagedreven telen en autonoom telen?
Ronald Hoek: “Datagedreven telen heeft de afgelopen tien jaar een grote stap vooruit gemaakt. Het is niet echt nieuw. In kassen waren al veel gegevens beschikbaar. Denk aan data in klimaatcomputers en in de Excel sheets die door telers worden gebruikt om hun werk te analyseren.
Bij datagedreven telen werken telers met data en dashboards. Ze interpreteren de data, maken analyses, trekken de juiste conclusies en brengen deze over in een onderbouwd actieplan. Het betekent dat de telers op basis van de data weten wat ze doen. Dit kan helpen om de resultaten te verbeteren. Maar bij datagedreven telen moeten telers de data nog steeds zelf verwerken, analyseren en installaties aansturen. Dit is complex en niet optimaal, vooral wanneer het bedrijf geen of onvoldoende ervaren telers heeft om alle processen te beheren.
Autonoom telen gaat nog een stap verder. Onze service Crop Controller integreert alle relevante data en berekent de juiste setpoints voor de klimaatcomputer. Zo bereikt de teler optimale klimaatomstandigheden op de meest kostenefficiënte manier. Met toestemming van de teler stuurt Crop Controller autonoom de installaties aan om de door de teler gestelde doelen te bereiken. Hierdoor hoeft de teler niet langer alle data uit de kas te analyseren of de klimaatcomputer handmatig in te stellen.
Bij autonoom telen nemen de algoritmes dus het harde werk van het analyseren van de data over en ondernemen ze ook actie. Natuurlijk bepaalt de teler nog steeds de doelen en richting. De teler heeft in principe een virtuele collega-teler die de strategie van het bedrijf op de meest geoptimaliseerde manier uitvoert.
De teler blijft ‘in de lead’ en wordt ondersteund door een Autonomous Greenhouse Manager die continu de situatie in de kas monitort en er is om proactief ideeën, resultaten en verbeteringen met de teler te bespreken.”
Waarom kiezen telers voor autonoom telen? Wat zijn de voordelen voor hen?
Ronald: “Als een bedrijf een nieuwe kas van nog eens 10 hectare wil bouwen, moet het meer mensen hebben om de uitbreiding te beheren. Wanneer het bedrijf niet genoeg vakbekwame telers heeft om die hectares te exploiteren, kan autonoom telen de teler helpen efficiënter te worden.
Een belangrijke waarde die Blue Radix biedt met het autonome teeltsysteem Crop Controller is dat telers meer hectares kunnen managen en overzien. Zo kan een teler in plaats van 10 hectares nu tot 40 hectares managen met Crop Controller.
Een ander voordeel is dat de opbrengst en de kwaliteit beter zijn. Omdat het autonome teeltsysteem altijd 24/7 draait, maken de telers minder onnodige fouten in de bedrijfsvoering. Planten groeien bijvoorbeeld stabieler en vertonen minder meeldauw of botrytis. We zien ook het voordeel in termen van het verminderen van het energieverbruik. Crop Controller is efficiënter als het gaat om energiekosten.”
In welke landen heeft Blue Radix klanten? Zie je verschillen in het gebruik van Crop Controller?
“Blue Radix is wereldwijd actief: Crop Controller stuurt kassen aan in Canada, de VS, Mexico, België, Polen, Tsjechië, Finland, Japan, Zuid-Korea en Nederland,” aldus Ronald.
“De klimaatomstandigheden kunnen sterk variëren. Crop Controller is in staat om te werken in alle verschillende klimaatomstandigheden die we tot nu toe hebben gezien. Het systeem optimaliseert elke locatie afzonderlijk op basis van de strategie van de teler, waardoor het voor elk bedrijf maatwerk is. In sommige regio's worden specifieke installaties gebruikt. Als we deze installatie nog nooit eerder hebben gezien, moeten we de algoritmes aanpassen om ermee te kunnen werken. Gelukkig hebben we nu veel gezien, wat betekent dat onze dekking met Crop Controller zeer uitgebreid is.
Natuurlijk zijn er meer verschillen, bijvoorbeeld op cultureel vlak. Maar uiteindelijk wil elke teler voorspelbaar zijn, de opbrengst optimaliseren en het meeste uit het harde werk halen in een gecontroleerde teeltomgeving.”
Wat is jouw visie op het gebruik van AI in kassen, hoe ziet de tuinbouw er over 5 jaar uit?
Ronald: “Samen werken we aan een AI-gedreven ecosysteem in kassen. We zullen steeds meer AI-gestuurde oplossingen en installaties zien, die met elkaar verbonden zijn. Gegevens zullen afkomstig zijn van veel verschillende camera's en sensoren. Deze gegevens kunnen perfect worden verwerkt door een goed verbonden AI-gestuurd systeem, dat ook in staat is om de setting voor de installaties te definiëren. Buiten de menselijke mogelijkheden. Het is ook een belangrijke en noodzakelijke infrastructuur om de meeste waarde te halen uit de investeringen in robotica, die de komende jaren sterk zal toenemen. Ik denk dat we afstevenen op een tuinbouwsector waar de strategie van de teler voor het grootste deel zal worden uitgevoerd door algoritmes.
De openheid, gezamenlijke structuren en samenwerking zullen dus steeds belangrijker worden bij toeleveranciers in het belang van telers en glastuinbouwondernemers. Samen kunnen we de hindernissen overwinnen en de industrie laten floreren.”