Inzicht 'Diffuus kasdek, maak het eens helder'

Inzicht 'Diffuus kasdek, maak het eens helder'

Dat diffuus glas zorgt voor een betere verticale en horizontale lichtverdeling in de kas, wat resulteert in een hogere productie, is in onderzoek al meerdere malen aangetoond. Steeds meer telers die nieuw bouwen kiezen daarom voor diffuus glas. Toch kan er nog niet worden gesproken van een nieuwe standaard en is het voor telers niet altijd duidelijk wat het effect van diffuus glas op de productie in de praktijk betekent.

Daarnaast wordt er in de praktijk regelmatig gewezen op een toename in energiegebruik bij toepassing van diffuus glas, dit zou het resultaat zijn van verhoogde uitstraling en lagere koptemperaturen in de wintermaanden.

Dit is echter in projecten en vergelijkende experimenten rondom diffuus glas nog nooit aangetoond. In het project 'Diffuus licht maak het eens helder' worden de productie en klimaatgegevens van meerdere telers, die zowel een kas met helder glas als een kas met diffuus glas hebben, gemonitord en met elkaar vergeleken om het effect van diffuus glas op productie en energiegebruik te verhelderen. Het project is een initiatief van Kas als Energiebron, het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Eerste resultaten
In dit project doen tien komkommer-, tomaten- en aardbeientelers mee. Het afgelopen jaar hingen er PAR-sensoren in kassen van een aantal van de deelnemende telers om het lichtniveau in beide kassen te meten. Daarnaast zijn de klimaatgegevens de glaseigenschappen en de opzet van het kasdek van de deelnemende telers geanalyseerd. Er wordt alleen op bedrijfsniveau een vergelijk gemaakt tussen de heldere en diffuse kas.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel