Is ons eten minder kwalitatief geworden?

Is ons eten minder kwalitatief geworden?

Zitten er minder voedingsstoffen in onze gewassen dan pakweg 50 jaar geleden? Met de regelmaat van de klok komen verhalen bovendrijven dat de hoeveelheid voedingswaarden in fruit, groenten en granen daalt. Er wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de huidige teeltmethoden, genetische selectie, gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, lagere bodemkwaliteit, klimaatsveranderingen… Maar wat is er van aan?

De moderne teeltmethoden zijn ontwikkeld om meer te kunnen produceren. In dat opzicht lijkt het misschien niet onlogisch dat er minder vitamines en mineralen in ons voedsel zouden zitten. De nieuwe plantenrassen die ontwikkeld worden, zorgen voor een hogere opbrengst, maar zijn ook beter beschermd tegen ziektes of plagen en hebben vaak een langere houdbaarheidsduur.
 
Het is niet evident om 50 jaar oude gewassen te vergelijken met wat er vandaag op het veld staat. Toch zijn er wetenschappers die zich eraan gewaagd hebben. In de periode tussen 1930 en 1990 zijn een aantal studies uitgevoerd die dalingen van voedingsstoffen geconstateerd hebben. Maar door de beperkte historische informatie is het niet mogelijk om te weten te komen over welke specifieke gewassen het gaat en in welke mate de stoffen gedaald zijn.
 
Een andere studie die vaak geciteerd wordt, is die van de Amerikaanse wetenschapper Donald Davis. In 2004 maakte hij een vergelijkend onderzoek naar het gehalte voedingsstoffen in 43 gewassen tussen 1950 en 1999. Volgens die studie zou bij verschillende gewassen in de laatste 50 jaar een afname van gemiddeld 20 tot 40 procent zijn van eiwitgehalte, calcium, fosfor, ijzer, vitamine B2 en C.

Lees hier verder

Bron: Vilt.be

Deel artikel