Jongeren pitchen oplossingen voor circulaire samenleving

Jongeren pitchen oplossingen voor circulaire samenleving

Een file met vrachtwagens van Amsterdam naar Barcelona, strak achter elkaar. Zo kun je de 2 miljard kg voedsel die wij jaarlijks verspillen visualiseren. Het jongerenteam dat zichzelf Shelf Live had gedoopt, droeg tijdens het jongerenevent van Circular@WUR op 18 maart jl. een geniale oplossing aan voor dit probleem en won daarmee de strijd. Zij mogen hun idee presenteren op de conferentie Circular@WUR die Wageningen University & Research organiseert op 11-13 april a.s. in het WICC in Wageningen.

De uitdaging voor de teams tijdens het event: Bedenk een oplossing om te komen tot een circulaire samenleving, volgens het zogenaamde Moonshot idee. Een oplossing die ambitieus is, radicaal, maar niet onmogelijk. Jongeren van middelbare scholieren tot studenten kwamen na een dag brainstormen met zeer uiteenlopende oplossingen waar het ging om die circulaire samenleving. De drie beste Moonshot ideeën gaven hun pitch aan het einde van de dag voor jury en publiek.

Afvalprobleem
Evi Vet, jongerenvertegenwoordiging Biodiversiteit en Voedsel bij de Verenigde Naties, en Saskia Visser, programmaleider Circulaire en Klimaatneutrale samenleving bij WUR, presenteerden het programma en introduceerden de drie beste ideeën samen met de drie winnende teams aan een jury. Die bestond uit Laura de Vries, vicevoorzitter van de jongeren klimaatbeweging, Saskia Keesstra, onderzoeker bij WUR duurzaam landgebruik en waterbeheer en Suus van Lith, Coördinator Health, Safety and Environment bij Bayer.

Dit deel van de bijeenkomst was ook interactief bij te wonen waarbij ook gereageerd kon worden op stellingen. Met betrekking tot het afvalprobleem bleek dat meer dan de helft van de deelnemers bereid was hun afval vergaand te scheiden, 40% zag meer in verpakkingsvrij leven. De optie om meer belasting te betalen voor afvalscheiding was het minst populair bij de deelnemers.

Lees hier verder en bekijk een video van de bijeenkomst

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel