'Kansen verspillingsvrij voedselsysteem'
Geplaatst op 20 december 2021
"Onder andere door een betere aansluiting tussen klimaatbeleid en circulariteit, gebruik van reststromen in veevoer voor verduurzaming van de landbouw, het leveren van een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals en het investeren in publiek-private samenwerking voor kennis en innovatie. Samen Tegen Voedselverspilling kijkt ernaar uit om samen te werken met het nieuwe kabinet, om Nederland klimaatneutraal en circulair te maken. Op een economisch aantrekkelijke manier, waarbij iedereen kan meedoen en we koploper in Europa worden."
Het voorkomen van voedselverspilling is een van de meest effectieve oplossingen om de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graad van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen en het heeft een enorm effect op het behoud van biodiversiteit, bijvoorbeeld doordat ontbossing voor landgebruik wordt voorkomen. Door in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden, voorkomen we ongeveer 3 miljard kilo broeikasgassen-uitstoot. Dit effect is vele malen groter naarmate we voedselgrondstoffen structureel effectiever benutten en daardoor minder land in productie brengen.
Klimaatdoel circulaire economie
Het coalitieakkoord kondigt een ambitieus klimaatdoel voor de circulaire economie en een uitvoeringsprogramma aan. Klimaatbeleid en circulariteit moeten beter op elkaar aansluiten: een visie waar Samen Tegen Voedselverspilling al langer voor pleit. "Grondstofbehoud in de voedselketen is een zeer kosteneffectieve maatregel waarbij klimaat en circulariteit hand in hand gaan. Per ton broeikasgasreductie vergt het een investering van grofweg 3 euro. Aan veel van de investeringen in schaalbare oplossingen leveren ondernemingen namelijk zelf een substantiële bijdrage. Want verspillingsvrij ondernemen is economisch zeer interessant en draagt bij aan het verdienvermogen van Nederland."
Nederland toonaangevend in SDG's
Samen Tegen Voedselverspilling gaat ervan uit dat het nieuwe kabinet en de planbureaus bij het doorrekenen van emissiereducties niet alleen de binnenlandse, maar ook de grensoverschrijdende effecten meewegen. "De broeikasgassenuitstoot van ons voedselsysteem stopt immers niet bij de Nederlandse grens. Het voornemen voor een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG's) door het nieuwe kabinet is bemoedigend. Nederland heeft zich al nadrukkelijk gecommitteerd aan SDG 12.3 - 50% minder voedselverspilling in 2030 - en deze doelstelling hangt nauw samen met andere SDG's, zoals geen honger en armoede en verantwoorde consumptie en productie. Nederland als toonaangevend voedselland kan hierin een wereldvoorbeeld zijn."
De coalitie wil de transitie naar kringlooplandbouw voortzetten, onder andere met verwerking van reststromen in veevoer. De circulaire dierlijke eiwitketen heeft ook voor Samen Tegen Voedselverspilling hoge prioriteit. Door reststromen op grote schaal hoogwaardig te verwerken tot diervoer, kunnen we miljoenen kilo's grondstoffen binnen de voedselketen houden.
Publiek-private samenwerking op het terrein van kennis en innovatie blijft een belangrijk onderdeel van het bedrijfslevenbeleid en de coalitie wil hier meer in investeren. Binnen de verspillingsvrije beweging werken kennisinstellingen nauw samen met bedrijven om innovaties in de praktijk te testen en op te schalen tot volwaardige business cases. Het Circular Food Center in Meierijstad, een project geleid door Samen Tegen Voedselverspilling, geeft hier een extra impuls aan en zet als innovatief ecosysteem in op regionale, nationale en op termijn ook internationale samenwerking. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. De Regio Deals worden volgens het coalitieakkoord doorgezet.
Iedereen kan meedoen
"Tot slot, iedereen moet mee kunnen doen aan de klimaataanpak, dat is het uitgangspunt van een nieuw kabinet. Of het nu gaat om bedrijven die circulair ondernemen of consumenten die thuis slim kopen, koken en bewaren: #verspillingsvrij is een thema waar iedereen direct mee aan de slag kan. En het leidt voor iedereen tot positieve impact, vanuit economisch, sociaal, klimaat- en circulair perspectief. Samen Tegen Voedselverspilling ziet het nieuwe coalitieakkoord dan ook als mooie opstap voor een versnelling van onze op impact gerichte en bewezen aanpak, waar al meer dan 100 bedrijven (van grote retailers tot mkb-producenten tot tech-start-ups), overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zich aan hebben gecommitteerd."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws