Katoenproductie in Nederlandse kassen?

Katoenproductie in Nederlandse kassen?

Katoen is een van de grootste landbouwproducten ter wereld. Wereldwijd wordt er jaarlijks ruim 20 miljoen ton geproduceerd. Daarbij gebruiken kwekers relatief veel water, voedingsstoffen, gewasbeschermingsmiddelen en zogenoemde 'remstoffen'. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt of in kassen de katoenteelt duurzamer kan plaatsvinden, en dus of het mogelijk is op termijn kleding van Nederlands katoen te produceren.

In een kas is een gecontroleerde teelt mogelijk met minder gebruik van grondstoffen. Bovendien kunnen water en voedingsstoffen opgevangen en hergebruikt worden. Daarom werden afgelopen jaar in een kas op de onderzoekslocatie in Bleiswijk zaden van acht verschillende katoenrassen gezaaid. Zo groeit er sindsdien een Griekse variant - Griekenland is namelijk een prominent katoenland. Daarnaast groeien er enkele hoogwaardige rassen. Deze zorgen voor kwalitatief goed katoen en juist in dat segment is nog ruimte op de internationale katoenmarkt.

Doel van de proef is onderzoeken hoe zo veel mogelijk kilogram katoen per vierkante meter geteeld kan worden, met een zo hoog mogelijke waarde. Daarmee zijn de meerkosten voor de teelt in een kas terug te verdienen. Die productie is op verschillende manieren te optimaliseren, bijvoorbeeld door het gewas hoger te laten groeien, door een hogere plantdichtheid of door meer teeltrondes per jaar.

Het onderzoek naar de teelt van katoen wordt gefinancierd door het bedrijf Dutch Cotton BV.?

Bron: Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw

Deel artikel