Voedselverspilling uitgelicht in tv-serie

Voedselverspilling uitgelicht in tv-serie

Dinsdag startte de eerste aflevering van de zesdelige TV serie ‘Wat houdt ons tegen?’ waarin onderzoeksjournalist Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet op zoek gaat naar antwoorden op vragen over wat ons tegenhoudt om te veranderen ten goede van het klimaat. Wat houdt ons tegen om het roer radicaal om te gooien? En welke leiders durven de verandering aan? De eerste aflevering gaat over ‘een beter milieu begint met eten’ en het tegengaan van voedselverspilling. Wageningen onderzoekers Toine Timmermans en Hilke Bos-Brouwers presenteerden de feiten en cijfers rondom voedselverspilling.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel. Dat gebeurt in de hele keten: van boer tot bord en van lopende band tot restaurant.

Deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor zes procent van de totale uitstoot van broeikasgassen en zou in 2030 gehalveerd moeten zijn (Sustainable Development Goal 12.3 van de VN). Maar in dit tempo halen we onze klimaatdoelen niet. Beleidsmakers schieten tekort terwijl dit wel anders kan. Met één simpele ingreep blijken we miljoenen kilo’s voedsel te
kunnen besparen. Hoe zijn we in deze wegwerpcultuur beland? En vooral: hoe komen we er weer uit?  Wat houdt ons tegen? En welke leider gaat hier wel verandering in brengen?

Bekijk hier de eerste aflevering terug.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel