Komkommer als smaakmaker voor zomerdrankjes

Komkommer als smaakmaker voor zomerdrankjes

In een periode van overproductie kunnen komkommers quasi zuurstofloos worden geperst. Het daarna geconcentreerde sap kan vervolgens worden benut om commerciële zomerdrankjes op smaak te brengen. Dat stelt een onderzoeksteam van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

ILVO deed experimenten met komkommers in de Food Pilot in Melle. Dat heeft geleid tot een reeks concreet bruikbare processen en tot een product dat een oplossing zou kunnen bieden tegen verspilling. De onderzoekers produceren en geconcentreerd sap, dat lang houdbaar is en dat aan tal van voedingsproducten kan worden toegevoegd als smaakmaker.

Komkommers bestaan voor ongeveer 95% uit water. Ze bevatten weinig calorieën, maar hebben een hoge voedingswaarde door de aanwezige vezels, vitaminen, antioxidanten en mineralen. De onderzoekers hebben de komkommers versneden en vermalen tot puree. Vervolgens hebben ze gepoogd het sap en de vaste vezel te scheiden met een innovatieve spiraalfilterpers. Het sap en de pulp worden hierin onder vacuümomstandigheden gewonnen.

Alleen tijdens de persing komt er wat zuurstof bij het product, waardoor afbraak van antioxidanten maximaal werd vermeden. Hierdoor verhoogt ook het saprendement. Uit de test bleek dat een er een rendement van 86% kon worden behaald. Vervolgens werd het sap ingedikt tot een concentraat, met behulp van een vallende film indamper. Dit systeem zorgt ervoor dat water verder uit het sap verdampt bij relatief lage temperaturen. Ook hierbij wordt onder vacuüm gewerkt.

Bron: AgriHolland

Deel artikel