Komkommer onder full-LED kent nog uitdagingen
Geplaatst op 08 mei 2020
Hoewel de Winterlichtkas 10% meer natuurlijk licht doorlaat dan een standaard kas, is het met natuurlijk licht niet mogelijk om jaarrond komkommer te telen. Met SONT-T gaat dat wel, maar pogingen met hybride of zelfs full LED-systemen waren meestal niet succesvol. Het spectrum van de lampen blijkt daarbij een zeer grote invloed te hebben.
Voordat de belichtingsproef in de winterlichtkas is gestart, is in het voorjaar van 2019 in het IDC LED een spectrumproef gedaan met twee rassen waaronder Hi-Power. Op basis van die resultaten zijn in de winterlichtkas LED's geďnstalleerd in een combinatie van 5% blauw, 9% groen, 75% rood en 11% verrood licht, met een totale capaciteit van 207 micromol/m2/s, waarvan 185 micromol in het PAR-gebied van 400 tot 700 nm.
Ritme hervinden
Half september 2019 is Hi-Power geplant in een teelt die tot eind maart doorliep met 2.6, 3.1 en 3.6 planten/m2. Dat zijn hogere dichtheden dan in de praktijk (2.6) maar grenzen opzoeken was de doelstelling. Dankzij de mooie herfst groeide het gewas mooi weg en is de belichting pas vanaf medio oktober ingezet, waarbij in de volle belichtingsperiode er tot 20 uur is belicht. Eind oktober/begin november kreeg het gewas het duidelijk moeilijker. Bij een aantal planten ontstonden er zogenaamde platte koppen. Dat zijn wat propperige plantkoppen die niet meer lekker groeiden, stug gebobbeld blad vormden en weinig goede vruchten gaven. Door die planten te koppen en een zijscheut aan te houden, hoopten onderzoekers dat de plant zijn ritme weer hervond, maar dat was lang niet altijd het geval. Een deel van de planten leek de weg enigszins kwijt te zijn en voor die planten is dat nooit meer goed gekomen, ook in maart niet toen het aandeel natuurlijk licht weer de overhand kreeg in de totale lichtsom. Rond de kortste dag ontstond ook erg veel scheutgroei. Daarbij vormden zich hele trossen met vruchtjes, ook op al schoongemaakte oksels, net alsof de planten de geproduceerde assimilaten voornamelijk in hun gewas stopten, in plaats van in de productie van vruchten.
Lees hier verder
Bron: Kas als Energiebron
Meer nieuws