Koninklijke onderscheiding voor Jan Willem de Vries

Koninklijke onderscheiding voor Jan Willem de Vries

Afgelopen donderdag werd Jan Willem de Vries benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn enorme verdienste voor de Glastuinbouw sector. Burgemeester Pieter van de Stad van de gemeente Lansingerland reikte hem deze onderscheiding uit bij de afscheidsreceptie op donderdag 23 Juni bij Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Jan Willem leverde in de afgelopen 40 jaar een belangrijke bijdrage aan de zogenaamde "Gouden Driehoek", de samenwerking tussen het onderzoek, het bedrijfsleven en de overheid. Na een baan in het bedrijfsleven begon hij in November 1982 op het voormalige proefstation voor de Bloemisterij in Aalsmeer, een van de voorlopers van de huidige Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University en Research. In zijn functie als hoofd van het volledige proefbedrijf beheerde hij de faciliteiten op uitstekende wijze en zette zich met zijn team maximaal in om het onderzoek te ondersteunen bij de uitvoering van veelal complexe projecten.

Daarnaast zette hij zich sterk in voor de verduurzaming van de nieuwe locatie in Bleiswijk, onder andere door in samenwerking met de tuinbouwondernemers uit de nieuwe polder te werken aan de realisatie van het "Waterbedrijf Overbuurtsche Polder" en het daaropvolgende project "AquaReUse", gericht op de gezamenlijke zuivering van het afvalwater uit de regio. Hij werd door zijn intensieve deelname in het netwerk en zijn wekelijkse columns een bekend gezicht en ambassadeur voor zowel Wageningen University & Reseacht als de sector.

Toen het Productschap Tuinbouw werd opgeheven voorzag hij een afname van de collectieve aanpak wat hem aanzette tot de oprichting van de "Club van 100" in 2014. Dit innovatieve samenwerkingsverband richt zich op bedrijven uit de toelevering binnen de glastuinbouw zoals kassenbouwers, scherm- en glas leveranciers, leveranciers van klimaatcomputers, biologische bestrijders, substraten, plantmateriaal, handel en afzet. Sinds 2014 is de "Club van 100" uitgegroeid tot een actief netwerk van ruim 90 zeer vooraanstaande partijen die samen investeren in coöperatieve, pre-competitieve projecten met als doel de een duurzame productie en daarmee de continuďteit van de sector mede te waarborgen.

De "Club van 100" is dank zij zijn grote inzet en enthousiasme nu een bekend en succesvol netwerk wat daardoor ook als voorbeeld wordt gezien voor de nieuwe manier van collectief samenwerken met het bedrijfsleven. Naast zijn werkzaamheden binnen de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen vervulde hij gedurende zijn totale loopbaan ook nog een groot aantal nevenfuncties, zowel werk-gerelateerd als in vrijwilligersverband.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel