'Korte termijn nog onzeker, lange termijn stabiel'
Geplaatst op 02 oktober 2020
Hoewel de gasvoorraden iets minder vol zijn dan vorig jaar, verwachten handelaren dat het huidige prijsverschil van 1,5 ect/m3 tussen daggas en november interessant genoeg is om in de komende weken de voorraden weer aan te vullen. Voordat een echte koude periode aanbreekt, zullen gasvoorraden voldoende gevuld zijn, volgens marktkenners.
Stakingen in Noorwegen, waar begin deze week sprake van was, lijken van de baan. Bovendien staan in de komende twee weken de aankomst van twee LNG schepen gepland bij Gate. Beide uit de Verenigde Staten. Het prijsverschil tussen Henry Hub (VS) en Europa is momenteel zodanig interessant dat handelaren verwachten dat er in het komende kwartaal meer schepen naar Europa zullen komen.
Voor het komende weekend is de marktverwachting voor de APX spotprijs momenteel gemiddeld 27 euro/MWh. De aantrekkende wind is de grootste oorzaak van deze relatief lage prijs. Na het weekend zwakt de wind iets af, maar de verwachting is dat het erg wisselvallig blijft. De markt gaat voor de komende week uit van baseload APX spotprijs van 35-40 euro/MWh. Door een mogelijk defect aan de Cobra-kabel tussen Nederland en Denemarken, zal er voorlopig geen Deense windstroom geďmporteerd kunnen worden. Het vermogen van 700 MW is niet zodanig dat er een groot effect hiervan te verwachten is.
Gas en elektra lange termijn
De prijsvorming voor de verdere handelstermijnen handhaaft AgroEnery op stabiel. De onzekerheid over economisch herstel in de komende maanden blijft boven de markten hangen. Net als in Nederland worden overal in Europa maatregelen aangescherpt om de tweede golf aan Corona-besmettingen in te dammen.
Steeds meer bedrijven kondigen aan dat ze banen gaan schrappen. Deze week kwam bijvoorbeeld Shell met het bericht dat ze het aantal werknemers mogelijk tot 10% wil verminderen. De gedaalde olieprijs heeft namelijk een flink gat geslagen in de inkomsten van het bedrijf en de vooruitzichten blijven onzeker. De termijnprijzen van gas en elektriciteit voor de verdere jaren lijken daardoor momenteel tussen hoop en vrees te zweven.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws