Lange termijn is speelbal van kortetermijncontracten
Geplaatst op 18 oktober 2021
President Poetin benadrukte vorige week nogmaals dat er meer gas kan worden geleverd als Europa daarom vraagt. Ook ontkende hij met kracht dat er gas wordt achtergehouden als politiek wapen om Nord Stream 2 sneller goedgekeurd te krijgen. Het Russische gasinjectieseizoen duurt tot 1 november en de Russische energieminister Sorokin heeft al laten doorschemeren dat er geen haast is om Europa eerder dan dat van extra gas te voorzien.
Nieuwe LNG-ladingen verwacht
Wat we wel zeker weten is dat er deze week twee LNG-ladingen worden afgeleverd bij Gate in Rotterdam. Daarnaast worden er de komende week nog eens twintig LNG-tankers verwacht bij verschillende West-Europese terminals. Sowieso ziet het aanbod van vloeibaar gas er vrij rooskleurig uit voor het vierde kwartaal, aangezien de vraag vanuit Japan en Zuid-Korea met circa 7% afneemt. Deze landen hebben geleerd van de prijspieken afgelopen januari en hebben nu hun gasvoorraden beter op orde voor deze winter. Ook is de nucleaire beschikbaarheid een stuk hoger dan vorig jaar. De Russische LNG-export neemt naar verwachting met 2,4% toe in het vierde kwartaal. Noordwest-Europa heeft waarschijnlijk minder 'last' van Chinese concurrentie op dat vlak, omdat China zelf meer gas gaat produceren en bovendien meer gaat importeren via pijpleidingen.
De weersvoorspellingen geven aanleiding om medio volgende week EPEX-prijzen rond 150 ŕ 160 €/MWh te verwachten. Volgens de weer- en klimaatpluim van KNMI bewegen de temperaturen boven het langjarig gemiddelde en ook de windproductie is bovengemiddeld.
Gas en elektra lange termijn
De lange termijn blijft toch vooral de speelbal van de kortetermijncontracten. Er is weinig richtinggevend nieuws dat de lange termijn heftiger kan beďnvloeden dan de korte termijn. Op de gasmarkt staat Q1'23 ruim de helft lager dan Q1'22, een indicatie dat de huidige krapte van tijdelijke aard is. Hierbij lijkt de ingebruikname van Nord Stream 2 al ingecalculeerd te zijn.
De Europese Commissie presenteerde woensdag een 'gereedschapskist' waaruit de lidstaten kunnen putten om de hoge energieprijzen te managen richting hun burgers. Daarbij werd aangetekend dat de recente prijsstijgingen een 'tijdelijk fenomeen' zijn, die na de winter waarschijnlijk weer afzwakken. De Commissie gaat verder onderzoeken of er voordelen te behalen zijn door op Europees niveau gas in te kopen, zodat de leveringszekerheid beter geborgd is.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws