LB-normering belangrijker in beslissingsproces LED
Geplaatst op 27 oktober 2021
De norm staat voor de garantie op de lichtoutput van het LED-armatuur en wordt gegeven op een aantal branduren. Het is namelijk een feit dat de output van een armatuur degradeert, of in andere woorden, achteruitgaat. Deze degradatie wordt door verschillende factoren beďnvloed, waaronder de warmteafvoer van het armatuur. LED's zijn namelijk veel efficiënter wanneer deze op 24 dan op 70 graden presteren, daarnaast brand de fosfor laag eerder op bij hoge- dan bij lage temperaturen.
De LB-Norm uitgelegd
Om uit te leggen wat de norm inhoudt, verwijst Ledgnd naar teler René, die een lichtinstallatie aanschaft voor zijn tuin. In de garantievoorwaarden van de lichtleverancier, tekent hij voor de LB-norm van L80B50 op 40.000 branduren. Wanneer de L-norm op 80 staat, betekent dit dat René volgens de garantie na 40.000 branduren nog 80% van de lichtopbrengst mag verwachten. Met een hogere L-norm krijg je dus een betere garantie en koop je als teler dus een bepaalde zekerheid.
De B-norm geeft daarentegen een maximale afwijking weer op de L norm. Wanneer deze op 50 staat wil dat zeggen dat na de 40.000 branduren 50% van de armaturen onder de opgegeven L-waarde mag presteren. De helft van alle armaturen mag dus minder licht geven dan de eerder opgegeven 80%. Als de helft van alle armaturen bij wijze van spreken na 40.000 branduren, nog maar 10% van de oorspronkelijke output geven, dan valt dit alsnog binnen de garantie zolang de andere helft maar boven de 80% presteert. Het is dus van belang om als teler voor een zo hoog mogelijke L-waarde en een zo laag mogelijke B-waarde te tekenen.
Belangrijk: de B-norm gaat altijd uit van het ergste geval. In de praktijk kunnen de prestaties van de armaturen dus positiever uitvallen. Bij sommige lichtleveranciers en lichtplannen wordt de B-norm niet genoemd of zelfs op 0 gezet. In dat geval staat deze standaard op B50 en daarom is het van belang om een B-waarde op te vragen.
Ledgnd waarschuwt: de genoemde LB norm in de specificaties van een armatuur is vaak rooskleuriger dan dat je in de definitieve garantievoorwaarden aangeboden krijgt.
Zekerheid op garanties
Door het plaatsen van de juiste sensoren na de installatie van de assimilatieverlichting meet Ledgnd constant het lichtniveau en spectrum in de kas. Hiermee controleren ze de garantievoorwaarden. Wanneer armaturen hier niet aan voldoen, kan Ledgnd een uitgebreide lichtmeting in de kas verzorgen. Indien ook deze meting onder de garantievoorwaarden van de lichtleverancier presteert gaat Ledgnd met ze in gesprek om een gepaste oplossing te vinden.
Ledgnd is een onafhankelijk lichtadviseur in de glastuinbouw. Zij staan naast de teler in zijn transitie naar LED. De lichtexperts van Ledgnd gebruiken de hoogste normeringen als standaard in hun lichtadvies. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Of sta je op het punt de overstap te maken naar LED en mist er nog een stukje merkonafhankelijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de lichtexperts via info@ledgnd.com of bel direct naar tel. 0113 40 50 39 voor een kennismaking op locatie.
Bron: Goedemorgen