'LED it be' toont meerwaarde aan van belichte veredeling

'LED it be' toont meerwaarde aan van belichte veredeling

Welk spectrum is het beste voor mijn gewas? Heeft tussenbelichting zin? Hoe moet ik telen met LED-belichting? Heeft lichtspectrum invloed op de biologie? Het LichtEvent op woensdag 12 februari in Bleiswijk was voor telers een ideale gelegenheid om de kennis over belichting te updaten. Kas als Energiebron gaat in een aantal artikelen nader in op de presentaties. Dit keer Leo Marcelis van Wageningen University & Research over het project 'LED it be'.

Doelstelling in het onderzoek 'LED it be', dat bijna is afgerond, was om 50% energiebesparing te realiseren in tomaat. Het optimaal benutten van de snelle vooruitgang op gebied van technische ontwikkeling van LED-lampen speelt daar zeker ook een rol bij. Essentiele vraag is echter: hoe kan de plant het licht optimaal benutten. De beoogde 30% procent efficiëntere benutting van het licht door de plant moet worden gerealiseerd via 15% betere lichtabsorptie, 10% betere fotosynthese en 5% assimilatenverdeling.
Opvallende constatering tijdens het onderzoek is dat niet alle tomatenrassen hetzelfde reageren; er is veel variatie in de reacties op de verschillende lichtspectra die werden gehanteerd. "Er wordt nog nauwelijks veredeld op belichting, maar dit onderzoek toont aan dat dit wel een meerwaarde heeft", stelt Leo Marcelis. "In veredeling is nog veel te bereiken. Dat stelt de teler in de toekomst in staat om zijn rassenkeuze mede te bepalen op de lichtinstallatie in zijn kas. Een interessante ontwikkeling, mede gezien de subsidie op de overschakeling op LED's."

Horizontale lichtverdeling
De 15% betere lichtabsorptie kan worden gerealiseerd door een meer open gewasstructuur van de plant (langere internodiën, langere bladstelen). Dat geeft meer en gelijkmatiger licht in het gewas/op de bladeren. "Daar is nog het nodige te winnen, de praktijk moet dat aantonen."

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel