Leerlingen bedenken zelf gezondere schoolkantine

Leerlingen bedenken zelf gezondere schoolkantine

Jongeren zelf laten nadenken over een gezond voedselaanbod op school. Dat is waar het om draaide in project 'Jongeren aan het roer' van ZLTO en de HAS in Den Bosch. Samen met leerlingen van drie Brabantse scholen werden gezonde producten en initiatieven bedacht voor hun schoolkantine, zo meldt ZLTO op haar website.

Jongeren van het Da Vinci College in Roosendaal, Helicon in Den Bosch en het St Janslyceum in Den Bosch bedachten samen een gezond concept voor de schoolkantine.
Zo ontwikkelen leerlingen van het Da Vinci College samen met de schoolcateraar gezonde, vers belegde broodjes. Op het St Janslyceum bedachten de leerlingen een buitenkantine met foodtruck, waar ze 's ochtends een bestelling kunnen plaatsen zodat er geen lange wachtrijen meer zijn. Leerlingen van Helicon pleiten nu voor meer watertappunten op school en meer beweging tijdens en tussen de lessen.

Voeding op school
Gezond eten ligt niet altijd voor de hand, schrijft ZLTO op haar site. Het is vaak makkelijker en goedkoper om ongezond te eten dan om een gezonde maaltijd binnen te krijgen. Dat geldt zeker ook voor jongeren, die in de pauze makkelijk naar de supermarkt lopen voor een ongezondere snack. Door samen met leerlingen aan de slag te gaan met gezonde voeding op scholen, kunnen ze zelf ervaren wat voedsel met ze doet. Leerlingen weten zelf het beste wat ze nodig hebben om tot gezondere keuzes te komen.

Volgende stap
Op 25 juni werden de resultaten van het project gepresenteerd aan het Voedingscentrum, JOGG en Gezonde School. Ook wordt er gekeken naar een vervolg. Dit vanuit de interesse om de methodiek als RIVM interventietool te accrediteren en verder uit te rollen naar andere provincies vanuit het Voedingscentrum binnen het programma De Gezonde Schoolkantine, JOGG (Jongen op Gezond Gewicht), Jong Leren Eten, Gezonde School, HAS, IVN en het ministerie van LNV.

Bron: ZLTO

Deel artikel