LNG-import stabiel

LNG-import stabiel

Zolang de acties van Rusland en de reacties van andere landen voortduren, lijkt er geen einde in zicht voor de prijsvolatiliteit op de gasmarkten en termijnmarkten voor elektriciteit. "Op de korte termijn zijn er gelukkig wel zaken die we (redelijk) zeker weten: er blijft LNG onze kant op komen zolang Europa de LNG prijs zet", aldus AgroEnergy.

Afgelopen handelsdag sloot LNG in Azie op ca 1,50 ct/m3 voor de tijdvakken t/m Q1 2023. De weersverwachtingen geven geen aanleiding voor een koud einde van de winter. De Gate-terminal verwacht de komende twee weken zeven LNG-tankers. Ook in Groot-Brittannië en Frankrijk ziet het ernaar uit dat de LNG-import in lijn ligt met de afgelopen twee maanden. De temperaturen liggen tot eind volgende week iets onder het langjarig gemiddelde. Er is sprake van rustig, zonnig winterweer met kans op een beetje nachtvorst.

Windkracht trekt iets aan volgende week
Volgende week neemt de windkracht licht toe, wat mogelijk een beetje lucht geeft aan de EPEX-prijzen. Voor dit weekend verwacht de markt een gemiddelde dagprijs rond 300 €/MWh en in de dagen daarna rond 320 €/MWh. De ontwikkeling van de daggasprijs is vooral afhankelijk van het sentiment in de bredere gasmarkt. Zo lang de korte termijncontracten op het huidige, hoge niveau blijven staan, is er ook weinig ruimte omlaag mogelijk voor daggas.

Afbouwen Russische grondstoffen
De roep om het aandeel van Russische grondstoffen in de Europese energiemix af te bouwen, wordt steeds luider. Er is alleen niet zo 1, 2, 3 een manier om (bijvoorbeeld) miljarden kubieke meters gas ergens anders vandaan te halen. De LNG-fabrieken draaien op volle toeren en de meeste flexibele schepen hebben de afgelopen maanden al koers gezet naar Europa. Op de pijpleidingen is ook weinig extra import mogelijk. De Noordzeevelden produceren wat ze kunnen en Noorwegen heeft recent de export al verhoogd. Op de routes vanuit Algerije (naar Italië) en Azerbeidzjan (naar Turkije-Griekenland-Italië) wordt nog gekeken wat er mogelijk is.

Duitsland werkt aan de bouw van twee LNG-terminals (oplevering in 2025 of later) en verschillende landen heroverwegen het afscheid van kern- en kolencentrales om de afhankelijkheid van Russisch gas in te perken. Daarnaast probeert Duitsland een krappe 2022-gaswinter te voorkomen door versneld met een wetsvoorstel te komen voor het verplicht vullen van de Duitse gasvoorraden. In het voorstel wordt een vulgraad van 80% beoogd op 1 oktober en 90% op 1 december. Gazprom heeft 35% (oftewel 9,2 miljard m3) van de Duitse voorraadcapaciteit in handen, dus dit levert een interessante dynamiek op. Ook Italië werkt aan een dergelijk voorstel. In Nederland zijn er nog geen concrete plannen voor een verplichte vulgraad.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel