Marktverwachting korte- en lange termijn stabiel

Marktverwachting korte- en lange termijn stabiel

Voor de korte termijnprijzen zet AgroEnergy de verwachting op stabiel. Er wordt volgende week meer wind verwacht en dat drukt de spotprijzen in Nederland, maar vooral in Duitsland. De kans op buien neemt ook weer iets toe en dat zorgt mogelijk voor enkele prijspieken op de onbalansmarkt.

Dat laat de energiespecialist in het wekelijkse marktbericht weten. Voor de komende maanden staat weinig onderhoud gepland in de Nederlandse centrales en dat heeft een prijsdempend effect. De beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk komt komende week voor het eerst in zes maanden rond het langjarig gemiddelde te liggen en in België zelfs ruim erboven. Ook het aanbod van goedkope elektriciteit uit waterkrachtcentrales in Noorwegen, Frankrijk en Oostenrijk is boven verwachting. Nu de stakingen in Noorwegen tot het verleden lijken te behoren, worden ook vanuit die kant stabiele gasstromen verwacht. Een grote productielocatie in Hammerfest (Noorwegen) is zeker tot 1 januari 2021 niet beschikbaar vanwege een brand op 28 september, maar dit heeft tot op heden nauwelijks effect op de prijzen.

De Gate-terminal ontvangt tot 22 oktober nog zeker vijf LNG-leveringen, waaronder een aantal vanuit de VS. Enkele LNG-terminals in de buurt van de Golf van Mexico hebben de afgelopen maanden te kampen gehad met uitval vanwege het orkaanseizoen, maar de export lijkt weer langzaam op gang te komen. De gascontracten tot eind volgend jaar zijn de afgelopen weken met schokkerige bewegingen omhoog getrokken, maar door de hierboven genoemde invloeden verwachten we de komende week ruimte naar beneden.
 
Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn handhaven we de verwachting op stabiel, waarbij veel afhangt van de mate waarin de (gedeeltelijke) lockdowns weer terugkeren. In de maanden april en mei was het Nederlandse elektriciteitsverbruik 11% lager dan het gemiddelde over 2017 t/m 2019. De kans dat het verbruik zo ver inzakt is klein, maar het aanbod is minimaal net zo hoog als vorig jaar en dan ligt het in de lijn der verwachting dat de prijzen op het huidige niveau blijven hangen en wellicht zelfs dalen. Uiteraard kan een koude winter alsnog voor een opwaartse impuls zorgen, vooral als een eerste koudefront wordt aangekondigd."

De voorspellingen op andere markten, zoals de oliemarkt, worden ook geconfronteerd met constant veranderende realiteiten. Nu steeds meer overheden de reisbewegingen van hun burgers proberen te beperken daalt ook de vraag naar olieproducten. De International Energy Agency (IEA) houdt zelf ook een stevige slag om de arm in hun World Energy Outlook 2020 en spreekt een brede verwachting uit dat de energievraag zich tussen 2022 en 2025 weer op pre-coronaniveau bevindt. Op dit moment stevent de oliemarkt af op een vraagafname van 10% in 2020, waarbij BP hardop heeft uitgesproken dat de vraag waarschijnlijk nooit meer boven het niveau van 2019 uit zal komen.

In dezelfde World Energy Outlook geeft IEA aan dat steenkolen als energiebron binnen vijf jaar worden ingehaald door hernieuwbare bronnen als zon en wind. Deze ontwikkeling wordt versneld doordat steeds meer regeringen inzetten op groene bronnen in hun (post-)corona-steunpakketten.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel