Maximum aan vergoeding per bedrijf
Geplaatst op 08 mei 2020
Uitgangspunt voor het bepalen van de tegemoetkoming is de omzet die een bedrijf realiseerde in de periode 12 maart tot en met 11 juni, in de jaren 2017 tot en met 2020 uit de verkoop van producten. Er wordt gekeken naar de gemiddelde omzet voor deze periode in de jaren 2017 tot en met 2019 en de omzet die in 2020 in deze periode wordt gehaald. Van dat verschil wordt 30% afgehaald en vervolgens kan een onderneming aanspraak maken op een tegemoetkoming van 70%.
In de regeling zijn plafonds gesteld. Een bedrijf dat in de periode 12 maart tot en met 11 juni in de jaren 2017,2018 en 2019 gemiddeld minder dan 200.000 euro omzet had kan maximaal 100.000 euro tegemoetkoming claimen. Voor een bedrijf met een omzet tussen 200.000 en 500.000 euro is dat maximaal 250.000 euro. Door bedrijven tot 3 miljoen euro omzet kan maximaal 500.000 worden geclaimd en door bedrijven met meer 3 miljoen omzet ligt de grens bij 1 miljoen euro. Er is in totaal 600 miljoen euro beschikbaar. Wanneer er in totaal meer wordt aangevraagd, dan krijgen alle aanvragers een vastgesteld percentage minder.
Bedrijven uit de voedingstuinbouw kunnen alleen een tegemoetkoming claimen wanneer ze leveren aan hotels, restaurants, pensions, conferentieoorden, fastfoodrestaurants, cafetaria's, ijssalons, eetkramen, eventcatering, kantines, contractcatering of cafés.
De regeling is pas definitief na goedkeuring door de Europese Commissie en publicatie in de Staatscourant. Met het oog op de snelheid kunnen bedrijven zich al wel aanmelden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Bron: RVO/AgriHolland
Meer nieuws