'Meer aandacht voor politieke lobby'

'Meer aandacht voor politieke lobby'

Glastuinbouw Nederland ging, in het kader van de rubriek 'Bestuurder in Beeld', in gesprek met Theo van Vliet. Hij is naast bestuurslid van Glastuinbouw Nederland ook mede-eigenaar van tomatenbedrijf CombiVliet. "De mate waarin we worden geconfronteerd met kostenstijgingen is zorgwekkend en alarmerend. Maar ik ben ervan overtuigd dat de glastuinbouw ook deze crisis te boven komt. Wel op voorwaarde dat er op diverse vlakken beter en intensiever wordt samengewerkt."

De sterk gestegen kosten baren Theo van Vliet, als ondernemer én als bestuurder, de meeste zorgen. "Stijgingen van 30-40%, en bij energie zelfs nog meer, zijn zeer ingrijpend. Dat is lastig in een markt die vooral wordt gereguleerd door vraag en aanbod." De energieproblematiek heeft naar zijn mening de grootste impact. "Er is altijd een oplossing, maar daar hebben we dit keer ook wel de medewerking van de overheid voor nodig, zowel nationaal als  Europees. Dat valt vooralsnog niet mee." Sterker nog, Theo betwijfelt of de politiek wel gaat meebewegen. "Europa wil dat we eind 2022 onafhankelijk zijn van Russisch gas. Om dat te realiseren, wordt verwezen naar diverse alternatieven. LNG uit de VS wordt onder andere genoemd, maar Amerikaanse bedrijven geven aan dat dit nog zeker vijf jaar gaat duren. Dan zijn dergelijke afspraken niet slim en ondoordacht. Want wat als we komend jaar wél een strenge winter krijgen, hoe houden we de boel in onze kassen dan nog warm?"

Grillige politiek
De ambitie van de glastuinbouw om te verduurzamen is onveranderd, maar om die waar te maken is tijd nodig. "Aardwarmte wordt veel genoemd en geroemd, maar voor een nieuw project gerealiseerd is, ben je zo maar vijf jaar verder. Bovendien vervangt het slechts een deel van de basislast. In een teeltgebied als Rilland in Zeeland is het bijvoorbeeld helemaal geen alternatief. Waterstof is een andere optie, maar dat duurt in mijn beleving nog wel twintig jaar." Dat rechtvaardigt de vraag of de glastuinbouw zoveel tijd wel krijgt. "Er is natuurlijk al veel geďnnoveerd door de sector, maar de grilligheid van de politiek maakt het onvoorspelbaar. Nog maar een paar maanden geleden was biobrandstof bijvoorbeeld een veelgeprezen alternatief, maar dat is nu alweer compleet achterhaald."
Wispelturige regelgeving is een remmende factor, meent Theo. "Dat zie je bij aardwarmte, maar ook bij CO2. Het geeft te denken dat de industrie gesubsidieerd wordt om CO2 in de grond te stoppen, terwijl wij het als grondstof voor onze planten dringend nodig hebben en het lastig kunnen verkrijgen. Dat staat juist verduurzaming in de weg."

Lees hier verder.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel