Meer gas uit Rusland

President Poetin liet woensdag na het sluiten van de markt weten dat er vanaf 8 november meer Russisch gas naar de Europese voorraden gaat. Dit nieuws blijft de belangrijkste factor in de vorming van de kortetermijnprijzen op de energiemarkt, zo laat AgroEnergy in het wekelijkse marktbericht weten.

De lente-achtige temperaturen zorgen er de komende dagen in ieder geval voor dat er nauwelijks een beroep op de gasvoorraden hoeft te worden gedaan. De matige tot krachtige zuid(west)enwind beperkt daarnaast de inzet van fossiele centrales. Als er geen grote veranderingen in het gasaanbod zijn dan is een prijsrange van 75 - 85 €ct/m3 realistisch voor daggas en het voorste maandcontract.

Ook voor de EPEX-prijzen is er vooralsnog weinig reden om aanzienlijk te stijgen of te dalen. "Daarom verwachten we daggemiddelden tussen 150 en 190 €/MWh. De termijncontracten voor gas laten hun oren vooral hangen naar het LNG-aanbod en de Russische gasflows. In de komende twee weken mogen we vier LNG-tankers verwelkomen bij de Gate-terminal in Rotterdam. Het totaal voor oktober gaat daarmee over de tien heen, wat ruim meer in dan oktober 2019 en oktober 2020."

Europese wintervoorraden
De Europese voorraden staan momenteel op een vulgraad van circa 75%. Als het gas op hetzelfde tempo onttrokken wordt als het gemiddelde van de afgelopen vijf winters, dan komt de vulgraad eind maart rond 10% uit. Bij een milde winter, zoals in 2019, wordt een meer comfortabele vulgraad van 30% verwacht aan het einde van het eerste kwartaal. Het beloofde extra Russische gas zorgt er waarschijnlijk voor dat de voorraden op korte termijn minder snel leeglopen, maar het is dus de vraag in hoeverre er aanspraak gemaakt wordt op dit gas zolang NS2 niet goedgekeurd is.
 
Gas en elektra lange termijn
Nu het Duitse ministerie van EZK heeft geconcludeerd dat Nord Stream 2 geen gevaar oplevert voor de leveringszekerheid, wordt ook steeds duidelijker hoe de verdere besluitvorming rondom de goedkeuring van de pijpleiding eruit komt te zien. De Duitse regulator, BNetzA, brengt uiterlijk op 8 januari advies uit aan de Europese Commissie, waarin ze aangeven in hoeverre NS2 voldoet aan de Duitse en Europese wetgeving. De EC heeft vervolgens twee maanden om een mening te vormen over het uitgebrachte advies. Hierop is uitstel van twee maanden mogelijk, waardoor we al in mei zitten. Ten slotte heeft de BNetzA nog eens twee maanden de tijd om het oordeel van de EC onder de loep te nemen, waarbij zij niet gedwongen is om het oordeel over te nemen. Uiterlijk op 8 juli 2022 moet er dus een definitief besluit zijn inzake NS2.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel